Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första slaget på Siljan

Annons

- De känns fantastiskt, Vi har en härlig laganda och har väldigt kul i laget. En underbar seger, nu blir det fest i kväll, säger Calle Rülcker i den vinnande båten Siljansnäsarn.

Närmare tusen personer var på plats för att bevittna den prestigefyllda premiären av Siljansrodden i Siljansnäs. Sex herrlag och sju damlag från olika delar i länet kämpade om segern. Väderförhållandena var i det närmaste perfekta med bara lätta krusningar på Byrvikens vatten.

- Årorna böjer sig som pilbågar när roddarna tar i för kung och fosterland, hojtar speakerrösten entusiastiskt och publiken applåderar välvilligt.

I herrfinalen tog Brudpiga ett par meter i starten. Men Siljansnäsarn var snabbt förbi och fick en betryggande ledning som de sedan behöll hela vägen in i mål. Brudpiga, en av förhandsfavoriterna, fick också se sig slagna av Orsas SturfajtÕn. Kanske tog brudpigaherrarna ut sig för mycket då de reste den 400 kilo tunga maj-stången i Leksandsgropen kvällen innan.

På damsidan kom dock revanschen för Brudpiga. De utvilade damerna hade den bästa kval-tiden och fick därför den bästa banan i finalen. Siljansnäsarn knep starten men Brudpiga var snart förbi och vann med en halv båtlängd.

- Vi är nöjda, det är alltid lite pirrigt den första tävlingen på säsongen, säger Magdalena Enges i Brudpiga.

Tiden som damerna presterade var också 8 sekunder bättre än året innan vilket lovar gott inför kommande tävlingar.

Tävlingarna är lite av en folkfest för orten som de utspelas på. De snabba, nervpirrande tävlingsracen skapar lagom mycket dramatik för åskådarna.

Att se hur 20 roddare gemensamt får en ett ton tung träbåt att smidigt glida fram på vattnet är en imponerande syn. Att ro kyrkbåt är också suverän träning enligt Calle Rülcker.

- Ta i nu då! Kom igen, ro och ro och ro! hörs det från båtarna mellan stön och anfådda flämtningar.

Den sista tävlingen i Siljansrodden avgörs i Nusnäs 9 juli.

CAMILLA SANDY

Mer läsning

Annons