Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första ronden till Henriques

Annons

Ludvikaadvokaten Björn Henriques, som är medlem i föreningen, skickade in stämningen i april i år. I stämningen hävdade han att årsmötet som hölls den 21 mars inte blivit utlyst på stadgeenligt sätt.

Domstolens beslut fattades den 8 december. Av domen framgår att domarna Lars Eklycke och Jörgen Karlsson samt fastighetsrådet Bert Andersson anser att Henriques var rätt ute.

Domen innebär att besluten som togs den 21 mars upphävs.

I domen ingår också att samfällighetsföreningen måste ersätta Henriques med 5450 kronor för hans rättegångskostnader. På beloppet läggs sex procents ränta fram till den dag då föreningen betalar. Det var en rejäl prutning av Henriques yrkande, han hade begärt 19316 kronor.

Domstolens beslut har ingen större praktisk betydelse eftersom föreningen i slutet av augusti höll en ny stämma där den inkallade "särskilda sysslomannen" Carl Johan Hjälme såg till att stämman genomfördes på korrekt sätt.

Nu återstår för fastighetsdomstolen att ta ställning till den första stämningen som Björn Henriques lämnade in i december 2004.

Den stämningen avser huvudfrågan och grunden till bråket i föreningen. Ska kyrkan få betala 50000 kronor för marken vid Sockenstugan, som en majoritet i föreningen tycker, eller bör priset på marken sättas till runt 150000 kronor som Henriques menar att den är värd?

-Vad gäller den stämningen pågår ännu skriftväxling där parterna lämnar in bevisuppgifter. Eftersom man har åberopat att personer bör förhöras så kommer den stämningen att tas upp i en huvudförhandling. Jag förmodar att det blir en förhandling under våren, säger domaren Jörgen Karlsson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons