Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första och största träexpon

Annons

- Länsstyrelsen Dalarna beslutade nyligen att utse år 2006 till ett "träår", något som passar oss perfekt! säger Olof Herko från Orsa, projektledare för Träkraft Siljan. Ett projekt som drivs i Region Siljans regi och som arbetar för att utveckla en högre utbildning som matchar behovet av kompetens i träföretagen som finns i Leksand, Rättvik, Mora, Orsa och Älvdalen.

Det är inte alltid lätt för små och mellanstora företag att få tag i rätt kompetens.

Träkraft Siljan vill också uppmuntra träföretagarna att våga satsa på nytänkande och inte glömma bort att visa upp sina produkter.

Därför kommer man i samband med den planerade träexpon i april att dela ut ett designpris på 100000 kronor.

- Design är kanske inte det första man som företagare tänker på. Det kan vara fullt upp att klara av vardagen. Tävlingen blir en möjlighet att utan kostnad få en första kontakt som sedan kanske kan leda till ännu mer, fortsätter Olof Herko.

Sjutton träföretag från regionen har anmält sig till tävlingen och just nu håller designers, arkitekter och formgivare från hela Sverige på att välja vilka idéer och produkter de vill utveckla.

- Att låta en designer vara med i produktionen kan vara helt avgörande för om man ska klara av konkurrensen i framtiden eller inte, säger Monica Deroy designer och konstnär i Leksand som är en av jurymedlemmarna i designtävlingen.

De övriga i juryn är Tina Wik arkitekt och professor i träbyggnader vid KTH i Stockholm, Ewa Kumlin vd för Svensk Form och Kjell Johansson mästersnickare från Mora. Juryn kommer att bedöma tävlingsbidragen anonymt och trots att det bara gått en dryg vecka av anmälningstiden finns redan ett brett intresse för tävlingen inom designbranschen.

- Det är nu vi börjar skörda frukterna efter designåret förra året. Det finns ett stort intresse för att prova på nya samarbeten och det kommer säkert att spegla av sig i vår designtävling, menar Ewa Kumlin, bördig från Björbo.

- Det ska bli jättespännande att se tävlingsbidragen och även om alla inte blir prisbelönta så är jag övertygad om att de här mötena har stärkt hela regionen, säger professor Tina Wik, ordförande i jurygruppen och med fritidshus i Styrsjöbo utanför Leksand.

Träexpodagen i Leksand är den första i sitt slag och det kommer att bli intensivt både för arrangörerna och besökarna.

Förutom att visa upp sina produkter och knyta kontakter kommer träföretagen kring Siljan att kunna deltaga i flera olika seminarier där inspiration är honnörsordet.

Föreläsare och inspiratörer håller som bäst på att bokas.

Vidare kommer även företag som producerar lokal mat att bjudas in.

- Den lokala förankringen är viktig och vi hoppas naturligtvis också att allmänheten ska komma och vara med! hälsar Olof Herko.

Meningen är också att designtävlingen ska fortsätta kommande år även när projektet Träkraft Siljan är avslutat.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons