Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första köpfesten för i år

Annons

För den regelbundet återkommande köpfesten svarar paret Lennart och Ulla Fredriksson som driver Västerbergslagens auktionskammare.

De är verkliga veteraner i branschen och har vid det här laget hållit på i hela 26 år. Nu är de inne på det 27:e. För Lennart är det dessutom 35 år sedan han var utropare för allra första gången. Detta i samband med att han hjälpte till vid en auktion i Dala-Floda.

Lennart svingar klubban och Ulla axlar ansvaret som sekreterare och administratör. Båda har ett brinnande intresse för auktioner och det var även på en auktion som de båda träffades för många år sedan.

- Det har runnit lite grejer genom fingrarna på mig som jag brukar säga, konstaterar Lennart som håller igång och ser till att auktionerna har flyt hela tiden.

Söndagens auktion i Nyhammar var årets första och sedan rullar det på med två i månaden och på sommaren är det ännu tätare med en i veckan.

- Vi har häcken full, konstaterar Ulla.

Ofta handlar det om att sälja hela bohag från dödsbon eller saker och ting som folk av olika anledningar vill bli av med.

I publiken finns såväl hemmafolk som tillresta som hoppas kunna göra ett eller flera kap. Även antikhandlare brukar dyka upp på jakt efter föremål som sedan kan säljas vidare för högre priser.

Vad finns då i det omfattande auktionsgodset? Praktiskt taget allt från lådor med diverse småkrafs, prydnadssaker och konstverk till elektronik, möbler, och riktiga dyrgripar i form av kristallkronor och terriner med guld. Listan kan göras hur lång som helst.

- Bland det mest populära nu kan jag nämna antika bord, bockbord eller bergsmansbord. En gång var det en Stockholmare som ropade in ett bord från sent 1600-tal för hela 42000 kronor, berättar Fredriksson.

Annat som ger hyggliga bud är figuriner, speciellt om de är av Lisa Larsson, känd från Gustavsberg, och trägubbar av kända snidare.

- Det finns samlare som betalar praktiskt taget hur mycket som helst för sådana.

Hela tiden förekommer servering och korvgrillning ute i foajén i regi av Birgitta Olsson och hennes kamrater från Folkets husföreningen.

- Det är bra att vara här i Folkets hus och de gillar att vi är där, konstaterar Ulla som ger värdfolket högsta beröm.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons