Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första hyrorna klara i Dalarna

Annons

Hyresgästerna i Malungshem får räkna med en ökning med 1,1 procent och de som hyr hos Vansbrohem får betala en procent mer efter den 1 februari.

- Vi är något så när nöjda. En procent motsvarar inflationen, det ger lite kompensation för höjda energipriser, säger Jörgen Israelsson, förvaltningschef hos stiftelsen Vansbrohem.

Att höjningen blev så liten förklarar han med de låga räntorna. Och Vansbrohem har det senaste året kunnat glädja sig åt färre tomma lägenheter - från tio procent outhyrt, till åtta procent.

Jörgen Israelsson är orolig för att Finnvedens avveckling kan leda till fler tomma lägenheter.

Sören Pettersson, förhandlingsledare hos Hyresgästföreningen Region mitt, berättar att föreningen ville ha oförändrad hyra i Vansbro men gav med sig.

-Vansbrobostäder har mycket tomt och går i princip med förlust. De behövde en ökning för att klara uppvärmnings- och elkostnader, säger Sören Pettersson.

Situationen i Malung är likartad och höjningen blev ungefär lika stor.

Förhandlingarna i Mora blev klara i fredags. De slutade i strandning. Hyresmarknadskommittén kom nyligen med sitt svar. "Det här får ni lösa lokalt" löd budskapet.

I somras var parterna i det närmaste överens om höjningar med 2,5 procent den första juli. Då skärpte hyresgästföreningen sitt bud och krävde oförändrad hyra, och förhandlingarna strandade. Den 1 mars höjs i stället hyrorna med 1,58 procent.

För Dalarnas största kommunala bostadsbolag finns det inga överenskommelser för 2006. Hyresmarknadskommittén ska bland annat ta ställning till hur mycket Kopparstadens och Tunabyggens hyresgäster ska få betala i år. För Faluns del är läget lite speciellt. Där har Hyresgästföreningen krävt sänkta hyror, för övriga 14 kommuner har det varit oförändrad hyra som har varit målet.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons