Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första etappen klar

Annons

Upprustningen av Slaggatan har genomförts i samarbete mellan berörda fastighetsägare och Falu kommun med Centrala stadsrum som samordnare.

Men butiksinnehavarna har hela tiden hållits informerade om vad som varit på gång, och har själva också fått komma med synpunkter.

-Ombyggnaden var absolut nödvändig. Nu har gatan fått ett lyft, och vi ser betydligt mer folk gå efter gatan, än vad fallet var tidigare, säger Cecilia Zedendahl.

Den första etappen sträcker sig från Stadshusgränd till Nybrogatan.

-Den andra etappen kommer att starta till våren så fort tjälen gått ur marken. Från kommunens sida ser vi givetvis positivt på att kunna vara verktyget som förbättrar saker och ting för berörda, säger Anders Liljekvist, kommunens projektledare.

I upprustningsarbetet har Slaggatan bland annat försetts med ny stenläggning, som ger gatan en märkbar fräschör. Men trottoarerna har också handikappanpassats och blivit bredare.

Slaggatan är enkelriktad för fordonstrafik och öppen endast i södergående färdriktning. I körbanan söderut samsas bilister med cyklister och mopedister.

I norrgående färdriktning finns dock cykel- och mopedbana. Den känns igen genom de röda markstenarna.

En uppskattad cykelparkering har byggts vid Nybron, men däremot har man plockat bort en del av möjligheterna att parkera bilen utefter gatan.

-Men totalt sett finns det fler p-platser i området nu, än tidigare, säger Anders Liljekvist.

-För tio år sedan kom vi med första idékatalogen gällande Slaggatan, men då var det svårt att få med alla på racet. Nu har det varit lättare, och jag tror att alla inblandade uppskattar det som gjorts, säger Anders Liljekvist.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons