Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först med ny metod

Annons

Metoden finns redan i dag i Dalarna. Det är tandläkare Pär Olov Östman på Team Holmgatan i Falun som är tidigt ute tack vare samarbete med Nobel Biocare, företaget som utvecklar metoden.

- Det är kul att vi i Dalarna kan var med i frontlinjen och utveckla tekniken, att det inte bara är i Stockholm som utvecklingen sker, säger Pär Olov Östman.

I dag kostar behandlingen ungefär 30 000 kronor för patienter som är över 65 år. Det kan dock komma att bli billigare när fler mottagningar börjar använda metoden tror Pär Olov Östman,

- Priset borde gå ner när fler är med och delar på utvecklingskostnaden.

Tänder på en timme-metoden går i korthet ut på att tandläkaren arbetar med en datormodell av patientens käke. Datormodellen skapas av en skiktröngenbild och används i ett datorprogram. I datormodellen kan tandläkaren komma fram till bästa placering av de skruvar som tandprotesen ska fästas med. När tandläkaren är nöjd med datormodellen skickar han den till ett företag som bygger en tredimensionell modell av plast, med fästskruvarnas läge utmärkt.

Plastmodellen skickas tillbaka till tandläkare som bygger en tandprotes och en guideskena efter modellen. När skenan och protesen är färdiga kan patienten komma tillbaka till tandläkare och få sin protes fastsatt på en timme.

Roland Gustafsson är en av tre patienter i Dalarna som har fått nya tänder med den nya metoden. Roland hade tidigare brygga i överkäken, men för ett och ett halvt år sedan började bryggan lossna. I väntan på behandlingen fick han gå med lösgom.

- Lösgommen gjorde att jag kände mig osäker, jag gick inte ut på restaurang under den tiden, säger Roland.

- Det är ett stort handikapp att vara utan tänder, menar Pär Olov Östman, praktiskt, men framför allt socialt.

Att metoden inte orsakar onödig smärta är en av de stora fördelarna tycker Pär Olov Östman, Roland Gustafsson intygar att behandlingen inte var smärtsam,

- Det största obehaget, det enda obehaget, var när PO ylade med i musiken, skämtar han och skrattar med väl synliga tänder.

MARCUS FAGERSTRÖM

Mer läsning

Annons