Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först att få bygglov i Kyrkviken

Annons

-Det känns alldeles utmärkt. Jag blev förstås glad när jag fick beskedet men det är ju liksom fel årstid att fira där ute, skrattar Andersson som bor i Grängesberg.

När han var grabb, för runt 45 år sedan, började föräldrarna att arrendera tomten med en liten byggnad på cirka 25 kvadratmeter. Andersson tror att byggnaden uppfördes någon gång på 40-talet och länge har han önskat ersätta den med något bättre och modernare.

I området finns ytterligare nio tomter och flera av arrendatorerna har haft samma önskan. Men det har tagit lång tid att dra ärendet genom den kommunala kvarnen, så lång tid att Leif Andersson nästan började ge upp hoppet.

Men så plötsligt för ett par år sedan lossnade det lite när kommunen på allvar började prata om att göra en ny detaljplan.

Syftet var att ge arrendatorerna möjlighet att bygga större fritidshus mot att de anslöt sig till en gemensam vatten- och avloppsanläggning.

I planförslaget ingick också sex nya tomter och tidigare i höstas fastställde kommunfullmäktige detaljplanen.

Den 22 november beslutade stadsarkitekten Göran O. Sundell att bevilja Leif Andersson bygglov. Han får bygga ett fritidshus på 69,5 kvadratmeter samt ett garage på 32 kvadrat.

-Det blir en sommarstuga med fyra rum och utvändigt blir det gul träpanel och svart taktegel. Nu gäller det att få tag i bra folk som kan hjälpa mig med arbetena i vår och jag hoppas att allt blir klart till sommaren.

Sundell känner inte till att några fler arrendatorer ligger på för att få nya bygglov men enligt Leif Andersson är två av grannarna på gång att lämna in bygglovsansökningar.

Leif Andersson hör till dem som tänker friköpa sin tomt. Exakt vad det blir för pris har kommunen ännu inte bestämt men enligt tidigare preliminära uträkningar blir priset cirka 220000 kronor inklusive kostnaden för anslutning till vatten och avlopp. Priset för de nya tomterna beräknades till 260 000 -270000.

De nya tomterna blir på 1 300 -1 750 kvadratmeter medan arrendetomterna mäter 1 800 -2900 kvadrat. På tomterna ges byggrätter på 110 kvadrat varav 55 kvadrat kan utgöras av komplementbyggnader som garage, uthus eller förråd.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons