Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försökte få ut andras skatteåterbäring

Annons

Så påstår kammaråklagare Gun-Britt Ström i Falun att det gått till när mannen från Stockholm försökt komma över sammanlagt 256 814 kronor. Men skattemyndigheten stoppade mer än hälften av utbetalningar efter att ha avslöjat förfalskade fullmakter.

I går åtalades 54-åringen på 22 åtalspunkter.

Han lyckades få ut sammanlagt 105 596 kronor med hjälp av förfalskade fullmakter.

Skattemyndighetens personal upptäckte vid sju tillfällen förfalskningar och kunde därmed stoppa sammanlagt 151 218 kronor från att betalas ut till bedragaren.

Den 11 november 2003 kom mannen in till skattekontoret i Falun. Han presenterade en fullmakt som visade att han hade rätt att hämta 7 858 kronor i överskjutande preliminärskatt som ett dödsbo hade rätt till.

Men skattemyndighetens personal i Falun misstänkte att det inte stod rätt till med namnteckningen. Det visade sig att kvinnan som företrädde dödsboet inte alls hade skrivit under någon fullmakt.

Därför har nu åklagaren åtalat mannen för försök till bedrägeri och brukande av falsk urkund.

Samma brottsmisstankar riktas mot 54-åringen efter ytterligare ett försök att samma dag få ut 5 584 kronor som tillhörde en man i Falun.

Skattemyndigheten kontaktade mannen som förklarade att han inte skrivit på någon fullmakt.

Stockholmaren har även besökt skattekontoren i Linköping, Mölndal, Skövde och Västerås i samma ärende.

Han lyckades få ut mest från skattekontoret i Mölndal där han först kom över 82 133 kronor.

Han gjorde två återbesök och hämtade sammanlagt 18 225 kronor.

- Vi fick in en anmälan i Falun och inledde förundersökning. Sedan hörde man av sig från andra håll i landet och därför har åtalet väckts här i Falun, säger kammar-åklagare Gun-Britt Ström.

Hon berättar att det även kommit fram att personer från andra länder blivit lurade.

- Det är personer som jobbat tillfälligt i Sverige och sedan återvänt till hemlandet. Men vi har inte begärt internationell rättshjälp för att kunna höra folk runt om i Europa, säger Ström.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons