Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försöker lura företag

Annons

Det var i fredags förmiddag som en kvinna ringde till Moraföretaget. Hon berättade att hon ringde från Frans Media AB och att de skulle skicka ett fax till Moraföretaget med en annons till en företagskatalog. De ville att Moraföretaget skulle kolla så att allting var korrekt, skriva under och sedan faxa tillbaka. Men det fick lov att gå fort för materialet skulle in till tryckeriet.

Faxet kom, men när personalen läste det finstilta såg de att kostnaden för annonsen, som de inte hade beställt, var 17 260 kronor, exklusive moms. Kvinnan ringde upp igen och frågade varför de inte hade faxat tillbaka. De sa då att de inte var intresserade av annonsen.

En liten stund senare ringde en man upp och sa att han var chef på Frans Media. Han hävdade att Moraföretaget hade beställt annonsen och nu fick lov att skriva under. Personalen i Mora vägrade. Eftersom företaget är litet var de helt säkra på att de aldrig beställt någonting. De ifrågasatte även uppgifterna och chefen avslutade samtalet.

Lite senare ringde den första kvinnan upp igen. Hon namngav en av personerna på företaget som den som hade beställt annonsen. Eftersom mannen fanns på plats kunde han förklara att så inte var fallet.

Både kvinnan och mannen från Frans Media var mycket påstridiga och först när Moraföretaget hotade att polisanmäla gav de upp.

- Vi vet att vi inte har beställt någonting. Vi är alltid så noga med sådant, säger personalen i Mora men de tror att det är lätt att bli lurad.

- Allting såg så trovärdigt ut och allt var så bråttom. Det är nog lätt att skriva på och inte inse hur mycket det kostar, säger de.

Frans Media AB finns med på Svensk Handels varningslista över oseriösa företag och Moraföretaget vill varna andra småföretagare så att de inte blir lurade.

Tidningen har sökt Frans Media AB för en kommentar, men inte lyckats.

SOFIA HOLMSTRÖM

Mer läsning

Annons