Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försök görs att starta civilförsvarsföreningar

Annons

Nu görs ett försök att starta en gemensam civilförsvarsförening i Mora och Orsa. Till ett upptaktsmöte i Bergkarlås gamla skola kom ett tiotal personer på onsdagskvällen. För informationen svarade Civilförsvarsförbundets verksamhetsledare i Dalarna och Gästrikland, Jannike Wåhlberg och kursinstruktör Mats Andersson.

Enligt Jannike Wåhlberg är Civilförsvarsförbundet en ideell organisation som funnits under cirka 60 år. I Mora och Orsa har dess lokalföreningar varit vilande under fem till sex år.

Anledningen är främst att dess medlemmar tidigare fungerade som hemskyddsombud och de var utbildade att hjälpa allmänheten vid en eventuell krigssituation. Under början av 90-talet stod klart att en eventuell krigsrisk var alltmera avlägsen och behovet för hemskyddsombud trappades ned.

- Under senare år har inriktningen blivit en annan i vårt närområde. Exempelvis stormen Gudrun, som med stor kraft drabbade södra Sverige i början av året visade att det finns behov av frivilliga medhjälpare, uppger Jannike Wåhlberg.

Anledningen är bland annat landets kommuner slimmat sina organisationer. När det händer något extraordinärt krävs hjälp från frivilliga.

För några år sedan initierade staten en grundutbildning på 36 timmar för frivilliga personer som vill hjälpa till vid behov. Utbildningen organiseras av kommuner och de lokalföreningarna i Civilförsvarsförbundet värvar medlemmar som vill deltaga. Flera kommuner i Dalarna har kommit igång med utbildningar. Bland de fyra dalakommuner som ännu inte haft utbildningar finns Mora och Orsa.

- Till onsdagskvällens möte hade vi bjudit in tio till tolv personer. Förhoppningen är att få igång en lokal förening som kan erbjuda Mora och Orsa kommuner till starta en utbildning.

Civilförsvarsbundet har även kortutbildning på fyra timmar för allmänheten

Jannike Wåhlberg nämner bland annat att pensionärer i länet under rubriken ³säkrare seniorer" gått gratiskurser i hur de upptäcker och minskar vardagens risker.

- Tanken med utbildningen är inte att skrämma folk, utan att göra dem medvetna om risker och diskutera lösningar, säger Jannike Wåhlberg.

De som skadas oftast i olyckor hemma är de minsta barnen och de äldsta pensionärerna. Bland de äldre är olyckor i hemmet de vanligaste skadeorsaken. Varje år söker 75 000 pensionärer vård efter någon form av fallolycka. De flesta har ramlat i eller nära bostaden. Vårdkostnaden för bara dessa olyckor är fyra-fem miljarder kronor. Civilförsvarsförbundet vill inte komma med pekpinnar, utan tanken är mer att få folk att börja tänka förebyggande. Och de flesta tips gäller naturligtvis alla, oavsett ålder.

Diskussionen om en säkrare vardag rör sig inte bara kring att förebygga olyckor hemma. Det handlar också om att undvika att bli ett brottsoffer. Hur rör man sig ute på stan, vad ska man tänka på när man tar ut pengar.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons