Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forslund i det blå - utan markkontakt!

Annons

Svar till Patrik Forslund,

den 9 januari.

Moderaten Patrik Forslund har jämfört oss i den politiska majoriteten i Falun med strutsar. Anledningen är, enligt honom, att vi inte fattat att det går att sänka kostnaderna med några 100 miljoner kronor utan att göra några besparingar inom kärnområdena skola och omsorg. Påståendet grundar Forslund på en undersökning gjord av Skattebetalarnas förening.

Såväl Skattebetalarnas som Forslunds påståenden vilar på den felaktiga grunden att alla kommuner skulle ha samma förutsättningar.

Forslunds påståenden att man kan sänka kostnaderna utan att göra någon besparing inom skola och omsorg faller på sin egen orimlighet. Personalkostnaderna är den överlägset största utgiften och minskas antalet anställda kommer vi att få en lägre kvalitet inom omsorg och skola. Det finns inga genvägar eller trollformler som kan ändra på detta faktum.

Moderaterna har tagit tydlig ställning för att kostnadssänkning går före kvalitet. Exempelvis har man i Falun för 2005 och 2006 föreslagit skattesänkningar på 10-25 öre. I båda förslagen har finansieringen utgjorts av en besparing inom främst grundskolan motsvarande 10-25 miljoner kronor per år. Nu vill Forslund minska med ytterligare några 100 miljoner kronor.

Att denna ekvation inte går ihop kan nog även en person med endast måttliga insikter i kommunal ekonomi inse. Vi ser det som en fördel att vi är jordnära och ibland tränger ner under ytan, istället för att som Forslund helt tappa både fotfäste och verklighetsförankring.

JONNY GAHNSHAG (S), DAN WESTERBERG (C), KOMMUNALRÅD I FALUN

Mer läsning

Annons