Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om regler dras tillbaka

/

Då landstingsstyrelsens arbetsutskott sammanträdde under måndagen drog man tillbaka förslaget om nya riktlinjer för politiska partier.
– Vi har pratat igenom det här nu och lagt det åt sidan. Men fortsätter klagomålen kommer det här ärendet tillbaka, säger Ingalill Persson (S).

Annons

Landstingsråd Ingalill Persson (S) berättar hur hon sedan i juli förra året mottagit allvarlig kritik mot ett av oppositionsråden. Det rör sig om personer som känt sig kränkta och i vissa fall även känt en olust att gå till jobbet. Hon betonar vikten av att man som politiker besöker verksamheten men att man då måste göra det på ett respektfullt sätt.

– Det här handlar inte bara om en incident. Det rör sig om ganska många och det finns dokumenterat. Jag har också fört samtal med den som kritiken berör men det har inte skett någon förändring. Det har snarare eskalerat under hösten.

– I december tog jag upp det här och förklarade att vi måste skapa ett etiskt förhållningssätt och oppositionsråd Jan Wiklund (M) bad mig då om att ta fram ett underlag, vilket vi gjorde. Att oppositionen sedan går ut och jämför mig med ledare i Nordkorea eller att vi gör våld på grundlagen är att skjuta över målet. Det här handlar om en person.

Hon förklarar att hon under sina år i politiken inte varit med om liknande förut. Att det tidigare fungerat väl men att hon kommer fortsätta reagera om det är så att politiker uppför sig otrevligt eller kommer med otidigheter mot tjänstemän eller anställda.

– Det här är ingen politisk fråga. Det är en arbetsmiljöfråga och ur ett arbetsgivarperspektiv måste vi agera. Det handlar inte om att göra undantag för oss i majoriteten och vi hade aldrig tagit fram det här materialet om inte oppositionsråd Jan Wiklund (M) bett oss att göra det.

Efter de diskussioner som förts hoppas man nu att situationen bättras och har dragit tillbaka ärendet. Ingalill Persson betonar dock att det kommer tillbaka om det är så att klagomålen fortsätter.

Ann-Catrin Lofvars (MP) säger att det handlar om ett förhållningssätt gentemot varandra och att man nu inom sina respektive partier måste ta ett större ansvar internt.

Mer läsning

Annons