Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om nyval i Turkiet

Annons

Turkiets regeringsparti AKP lämnade i dag in ett formellt förslag till parlamentet om nyval den 24 juni, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

President Recep Tayyip Erdogan tillkännagav i natt att hans parti AKP är redo för nyval den 24 juni eller 1 juli sedan författningsdomstolen ogiltigförklarat första omgången av presidentvalet, som hölls i parlamentet.

Krisen har uppstått på grund av omfattande motstånd mot den enda kandidat som utnämnts, Erdogans allierade utrikesminister Abdullah Gül. Han fick visserligen mycket stort stöd i omröstningen eftersom AKP har kraftig majoritet i parlamentet, men inte tillräckligt för att omedelbart bli vald. En ny omgång skulle ha hållits i parlamentet enligt de komplicerade valreglerna.

Idén att utse en kandidat från AKP till president oroar de stora grupper i Turkiet som är emot en koppling mellan stat och religion.

AKP kommer att föreslå parlamentet att införa folkval av presidenten, sade en parlamentsledamot från partiet i dag.

Parlamentet utser enligt nuvarande regler presidenten för en sjuårsperiod. AKP har rötter i islamism men beskriver nu sin ideologi som konservativt demokratisk.

TT

Mer läsning

Annons