Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag eller krav, Wahlbäck?

Annons

Den 23 november har den politiska arbetsgruppen med Christer Wahlbäck som ordförande ett förslag som mer liknar ett krav, att alla politiska partier skall ställa upp och bilda ett frivilligt kommunförbund i Dalarna, som ska fatta politiska beslut om länstrafikplanering, EU-frågor och en del regional utveckling.

Christer Wahlbäck citat: "Vägen ska anträdas för att flytta över ansvaret för länsutvecklingen till den politiska nivån både regionalt och lokalt, detta förbund skall ta över frågor som rör Dalatrafik, naturresurscentrum m m. Näringslivsfrågor inom ALMI och den regionala utvecklingsavtalen."

Ovanstående tankemödor av Christer Wahlbäck är i sin helhet totalt orealistiska. Dessutom fodrar Christer Wahlbäck att detta ska hetsas fram senast den 12 december, då ska de politiska partierna ha svarat om de vill bilda ett "frivilligt" kommunförbund (alla måste vara med).

Valet av styrelse till förbundet ska enligt Christer Wahlbäck ske genom indirekta val. Det innebär att valet sker internt inom politikernas egna led. Därigenom har Dalarnas skattebetalande medborgare inget som helst inflytande på vilka som blir valda till dessa viktiga och tunga poster. Vi skattebetalare vill ha direkta val där vi kan välja dugliga, effektiva och kreativa personer. Även utanför politiken finns de som kan sköta de viktiga uppdragen, utan den politiska prestigen som florerar i alla politiska sammanhang.

Det viktiga är Dalarnas framgångsrika utveckling inte vissa politikers prestigehunger.

Till sist, är ett kommunförbund realistiskt? En och annan kommun kan ha speciella särintressen som ej berör andra kommuner men som andra kommuners politiker kan ha åsikter om, därigenom äventyras sammanhållningen.

En eventuellt kommunförbund ska ej hetsas fram. Det gäller Dalarnas framtid.

SIGGE DELY

Mer läsning

Annons