Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förskolans kvalitet ska inte försämras"

Annons

- Att det har blivit rusning till barnomsorgen visar att det finns ett uppdämt behov. Att många inte skickat sina barn till dagis för att det kostat för mycket, säger Ragnar.

Moderaten Stig Johansson tycker att det är aningslöst av regeringen att sänka priset på en tjänst och inte tro att efterfrågan ska öka

Han är orolig för kommunens ekonomi.

- Efterfrågan ökar alltid, säger han. Regeringen har en lurvig skrivning i propositionen om att de ska följa utvecklingen. Alla är ense om att reformen inte finansieras helt av stadsbidragen.

Ragnar Kroona har inga farhågor om att maxtaxa ska innebära längre dagar för barnen på förskolorna.

Han påpekar att precis som i det gamla systemet så kommer förskoletiderna att vara knutna till föräldrarnas arbetstider. De kan inte välja att låta barnen vara på dagis längre än rimligt.

De pengar som kommunen får från regeringen täcker inte de ökade utgifter.

- Men Wärnersson har lovat att titta på det här, jag förutsätter att vi får ytterligare pengar, säger Ragnar Kroona.

Är det ett krav?

- Nej, egentligen tycker jag att det nuvarande regelverket är rimligt, även om fler barn i systemet belastar kommunen. Det bör vi kunna klara. Bara för något år sedan hade vi ungefär lika många, och klarade av det. Det är frågan om en politisk vilja att prioritera. Vi socialdemokrater vill dessutom satsa på fler vuxna på förskolorna, säger Ragnar.

Var ska man ta pengarna då?

- Det är en fråga om att prioritera, det finns inget enkelt sätt, men många framkomliga vägar, säger Ragnar.

Moderaten Stig Johansson är ordförande i skolstyrelsen. Han är tacksam över att kommunen hittills inte haft några problem att rekrytera förskollärare.

Tror du att det är risk för att kvaliteten sänks på förskolorna, när fler barn skrivs in?

- Nej, jag tror inte det. Vi måste öka kadern av förskolelärare, Vi har duktigt folk anställda. De klarar kvaliteten, trots att kvantiteten ökar, säger Stig.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons