Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskola räddar Sundbornsgården

Annons

Just nu råder liv och rörelse på Sundbornsgården. Konfirmander från Stora Kopparbergs församling håller lägerveckor på gården. I sommar öppnar Sundbornsgården dörrar för ett riksläger, i augusti anländer nya konfirmander.

- Sundborgsgårdens ekonomi rullar, men stiftelsen har inte råd med miljoninvesteringar för vatten och avlopp, påpekar Svärd.

Problem med vatten åtgärdades för några år sedan med provisoriska ledningar.

Västerås stift har sagt nej till miljonbidrag för Sundbornsgården.

Stiftelsen sökte och hoppades på nya ekonomiska möjligheter. Kommunen som fjolårsberäknat, påpekar att upprustningen av gården skulle kosta cirka 600 000 kronor.

Lägergårdens stora kund, Falu Kyrkliga samfällighet, kan tänka tänka sig bidragsdel, om andra intressenter går in, men inget är bestämt.

Roland Persfjord, kyrkoherde emeritus och ledande röst i nya partiet för levande församlingar, vill i sitt valprogram bevara och stödja Sundbornsgården.

- Gamla prästgårdens överlevnad har diskuterats i många år. Den bör finnas kvar som resurs i framtida församlingsarbete. Där finns plats för fler.

- Sundborns gamla prästgård skulle kunna bli Sveriges finaste förskola.

- Miljön är drömlik för vår förskola, med pedagogik, "uterum" i ur och skur. Thomas Åkerman i Sundborn, ordförande i styrelsen för Ur och Skur, föräldrakooperativet Träflaskan, påpekar att ärendet diskuteras.

- Sundborns föräldrakooperativ kommunaliseras i höst. Vi hoppas att ärendet Sundbornsgården landar hos kommunen.

- Tio familjers strävan är att Ur och Skur-barnen får flytta in i Sundbornsgården, med närhet till kultur, natur, miljö. Just nu är 16 barn aningen trångbodda med delad förskola i Sundborn.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons