Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskola i lugnets tecken

Annons

-Vi vill ha lugn och ro. Ingen stress. Det är vårt mål, säger vikarierande föreståndaren Sophia Karlsson.

Nästa månad firar Tibble förskola femårsjubileum. Sex anställda och 18 barn tycks trivas med tillvaron. Stämningen är lugn och avspänd. En livsfilosofi som ska fördjupas än mer.

Tack vare föräldern Per-Erik Ingels och Kooperativ Utveckling i Dalarna har förskolan via ESF-rådet i Falun beviljats 48000 kronor i EU-stöd. Kompetensutvecklingsinsatserna ska i första hand stärka förskolans inriktning mot Montessoripedagogiken och Reggio Emiliafilosofin.

Vidare ska kompetensen förstärkas kring barns behov av särskilda rättigheter. Även barnmassage ska erbjudas barnen.

Förutom föräldrakooperativet Tibble förskola har även förskolorna i samma anda, Grankotten i Häradsbygden och Knippan i Insjön, också ansökt om medel.

Ett kompetensutvecklingsprogram i två steg.

Under våren har befintlig verksamhet analyserats, och det har diskuterats hur verksamheten ska vidareutvecklas. En procedur med både personal och föräldrar inblandade. Under det närmaste 1,5 åren äger steg två rum med personalutbildningarna i Stockholm. Sophia Karlsson berättar vidare att personal och föräldrar ska lyssna på föredrag tillsammans. Allt för att föräldrar och personal ska dra åt samma håll i tänkandet kring driften av förskolan.

-En lugn och harmonisk miljö är målet, säger Sophia Karlsson. Att hela tiden prestera, prestera, prestera är inte hälsosamt.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons