Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskningsrådet platsar i forskningstoppen

Annons

65 länder var representerade när EU:s sjunde ramprogram presenterades. Av tolv representanter från Sverige var två från Dalarnas forskningsråd.

Så Thomas Tydén, professor i pedagogik, som basar över forskningsrådet har all anledning att sträcka på sig. Kompanjonen Helena Richardsson ägnar sig åt digital hjälp för åldringar.

Under träffen i Bryssel gavs information till så kallade multipliers, det vill säga personer med väl utbyggda nätverk inom forskningen.

– Jag är alltså en multiplier, säger Tydén med ett leende.

Egentligen är forskningsrådets medverkan i Bryssel en bekräftelse på att det arbetat rätt eftersom dess affärsidé bygger på kommunikation och att medverka till att skapa goda nätverk.

– I november ska jag ner till Bryssel igen och prata om hur forskare kan samverka med varandra. Det handlar om att kunna sätta igång saker, säger Tydén.

– Att det är viktigt att fundera över vad som kan vara intressant för oss att att söka pengar för. Och då är det viktigt att ha kontakt med andra forskargrupper.

Med 50 miljardersatsningen vill EU stärka konkurrenskraften inom forsknigsområdet mot USA och Japan.

2004 satsade Japan 3,18 procent av BNP, bruttonational produkten, på forskning. USA satsade 2,66 procent samma år medan EU satsade 1,86 procent.

Till 2010 siktar EU på att nå samma nivå som USA.

Mer läsning

Annons