Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsknings- företag i konkurs

Annons

Bakgrunden till problemen är, enligt bolagets vd, Lars Nilsson, att strukturfonden, som förser projektet med medel, har envisats med att bolaget ska följa krav på offentlig upphandling.

Bolaget har hävdat att så inte är fallet och har till sist fått rätt i den tvisten. Bolaget är ingen upphandlande enhet. Diskussionen om detta har dock pågått sedan sommaren 2005 och eftersom bolaget till dags dato väntat på totalt 700 000 kronor som ej utbetalats från strukturfonden, blev till sist konkursen ett faktum.

- Här har den svenska byråkratin lett till att stora offentliga investeringar kastas i sjön, säger Lars Nilsson bittert och menar att det tagit på tok för lång tid för strukturfonden att fatta beslut.

Det handlar om en höghastighetsslagmaskin som för fyra år sedan monterades in i S:t Mikaelsskolans lokaler. Maskinen levererar snabba slag med hög energi som resulterar i att materialet blir mjukt och formbart. Metoden är sprungen ur den svenska försvarsindustrin och syftet med den forskning och utveckling bolaget bedriver är att arbetet ska generera nya industrier som använder den här tekniken som visat sig mycket kostnadseffektiv.

Till dags dato har över 20 miljoner kronor investerats i verksamheten i Mora. I initialskedet gick Siljanskommunerna in med 1,4 miljoner kronor i projektet, där Mora kommun stod för den större delen.

Mora kommun har därtill gått i borgen med fem miljoner kronor. Det kan alltså bli en kännbar smäll om det inte går att rekonstruera verksamheten.

Kommunalpolitikern Gösta Frost (s) har varit en av eldsjälarna bakom projektet, och han är även bolagsstyrelsens ordförande. Hans kommentar är att han tycker det är högst märkligt att strukturfonden hållit inne pengarna.

Konkursförvaltare är advokat Anders Mellberg, Falun, som inte kunde nås för en kommentar på torsdagen.

Lars Nilsson säger att han jobbar vidare för att försöka hitta nya finansiärer.

- Går det att rekonstruera företaget, vilket jag inte har någon uppfattning om, kommer verksamheten även fortsättningsvis att vara forsknings- och utvecklingsinriktad, säger han.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons