Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare: Kärnkraften bör byggas ut

Annons

Det är meningslöst att ensidigt försöka minska utsläppen av växthusgaser.

Sverige borde i stället satsa alla krafter på ny teknologi, inklusive kärnkraftsteknik, enligt en ny rapport.

Rapporten har tagits fram av de norska forskarna Knut Alfsen och Gunnar Eskeland på uppdrag av den statliga Expertgruppen för miljöstudier. Den överlämnades på fredagen till finansdepartementet.

Alfsen och Eskeland anser att den nuvarande politiken, internationellt såväl som nationellt, är helt otillräcklig för att på sikt nå fram till de utsläppsminskningar på drygt 50 procent som anses nödvändiga för att hejda klimatuppvärmningen på jorden.

Kyotoprotokollet omfattar för få länder och leder inte till mer än marginella utsläppsminskningar. Det största felet med den förda politiken är att den nästan bara handlar om utsläppen i sig, och inte om den nya teknik som måste utvecklas för att kunna åtgärda dem.

Han och Eskeland tror att klimathotet bara kan avvärjas om de rika länderna går samman och enas om en massiv ekonomisk satsning på ny teknologi. Ett sådant avtal i kombination med Kyotoprotokollet skulle kunna ge de önskade resultaten på sikt.

Sverige rekommenderas arbeta för en sådan politik internationellt. På hemmaplan bör också politiken läggas om. Sveriges planer på att minska växthusutsläppen mer än vad Kyotoprotokollet och EU kräver beräknas kosta mellan 20 och 40 miljarder kronor. De pengarna borde i stället läggas på teknikutveckling.

Kontroversiellt nog förespråkar forskarna att Sverige satsar på kärnkraftsteknik. De menar att kärnkraften är en viktig komponent globalt för att få ner utsläppen av växthusgaser. Även biobränsle är viktigt i sammanhanget.

TT

Mer läsning

Annons