Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare: Kärnkraft bättre miljöval

Annons

Miljön skulle må bättre av att Sverige satsade på utveckling av kärnkraft och användning av biomassa, i stället för att minska växthusutsläppen.

Det anser forskarna bakom en rapport till regeringen.

Sveriges planer på att minska växthusutsläppen mer än vad Kyotoprotokollet och EU kräver beräknas kosta mellan 20 och 40 miljarder kronor. De pengarna borde i stället läggas på teknikutveckling, anser de norska forskarna Knut H Alfsen och Gunnar S Eskeland.

Expertgruppen för miljöstudier överlämnar under fredagen en rapport om teknikens roll i klimatpolitiken till finansdepartementet.

Forskarnas slutsats är att de globala klimatproblemen bör lösas genom utveckling av klimatvänlig energiteknik.

Utsläppsminskningarna i Kyotoprotokollet är alltför små, samtidigt som energiförsörjningen i utvecklingsländerna måste tillåtas öka. För att klara denna dubbla utmaning bör man komplettera Kyotoprotokollet med ett avtal om en storskalig, offentligt finansierad teknikutveckling, anser författarna till utredningen.

"Användningen av biomassa som bränsle och drivmedel och vidareutvecklingen av kärnkraft framstår som möjliga teknikområden där Sverige kan ge betydande bidrag i den globala kraftsamling som krävs", skriver de på Dagens Nyheters debattsida.

TT

Mer läsning

Annons