Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskarbyn får projekt på ny transformator

Annons

Energimyndigheten ger 4850000 kronor i stöd till projektet.

Det är företaget Hexaformer AB som får stödet och de ska i Elektrolux nedlagda fabrik i Västervik bygga en ny produktionsanläggning i Sverige.

- Sedan ABB för ett par år sedan flyttade tillverkningen från Mjölby så finns ingen tillverkning av mellanspänningstransformatorer kvar i Sverige, säger Magnus Palmstierna, vd i Hexaformer AB.

Hexa-transformatorn innebär att transformatorer kan tillverkas med bibehållen effekt, men med cirka 30 procent mindre materialåtgång. Därmed blir förlusterna reducerade. Energimyndigheten uppskattar besparingspotentialen i Sverige till drygt 40 gigawatttimmar el per år med den nya tekniken.

Fabriken i Västervik innebär 80 nya jobb och det faktum att den lokaliseras till Sverige motiverar Energimyndigheten att stödja forskningsprojektet som också ökar Sveriges kunnande inom transformatorteknik.

High Voltage Valleys professor Stanislav Gubanski berättar HVV under hela 2007 kommer att vara engagerade i utvecklingsarbetet.

Forskningen leds av Yuriy Serdyuk och utförs av doktor Sonja Lundmark.

- Här hamnar vi i en vinnarsituation. Vi får ytterligare kontakter med nya industrier och mer forskning till HVV inom ett område där vi redan har kunnande, säger Gubanski.

Hexaformers Magnus Palmstierna berättar att man för ett par år sedan hade diskussioner med ABB om den nya transformatorn men då var det kris i ABB och inget intresse av att gå in i utvecklingsprojekt. Så Hexaformer har hållit på med ett utvecklingsarbete vid fabriken i Nyland i Kramfors kommun.

Uppfinningen bygger på en gammal tanke som redan trefasens fader, Aseauppfinnaren Jonas Wenström, insåg för över hundra år sedan och patenterade. Det blev inget av detta men uppfinnaren Lennart Höglund i Linköping återupptäckte tanken att placera de tre transformatorbenen i en triangel i stället för på rad. Problemet har varit att hitta en billig tillverkningsmetod.

- Vi har nu utvecklat en metod att linda istället för att lägga transformatorkärnan. Då kan man automatisera tillverkningen.

I detta utvecklingsarbete har vi fått egenskaper som det behöver forskas i. Det kommer att ge oss nya beräkningsmodeller så att vi kan optimera transformatorn. I forskningsuppdraget till HVV ingår också att hjälpa oss att ta fram labbresurser så att vi kan utveckla provmetoder för vår nya fabrik i Västervik, säger Magnus Palmstierna.

- Vi har stora ambitioner. Om tio år kan vi ha 20 procent av marknaden, säger Magnus Palmstierna som bedömer att man kan bygga upp en konkurrenskraftig svensk tillverkning med en rad licensfabriker runt hela världen.

Världsmarknaden för transformatorer uppskattas till drygt 100 miljarder kronor och där ABB har en femtedel av världsmarknaden. På mellanspänningsområdet där den nya Hexaformern kan bli konkurrenskraftig har ABB 26 fabriker.

- ABB har tittat på projektet, men valt att tillsvidare avstå. Men vi känner ett påtagligt stöd från omgivningen till ABB. I vårt nätverk Power Circle sitter Harry Frank från ABB som tittat på tekniken och han ser också positivt på den, säger Palmstierna som via nätverket kommit i kontakt med HVV i Ludvika.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons