Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försenade canceroperationer ska utredas – "Tar situationen på största allvar"

Efter den senaste tidens ovisshet på kirurgkliniken i Falun så meddelar landstingsledningen att man nu ska utreda konsekvenserna av uppskjutna operationer.
– Vi tar situationen på största allvar och tillsätter nu två utredningar, säger landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg i ett pressmeddelande.

Annons

Mer läsning för dig som är pluskund:

Här är brevet från cheferna som visar att kirurgin i Falun inte är patientsäker

Sjuksköterskebrist och tungt patienttryck tvingar kirurgin att ställa in alla planerade operationer i Falun

Vikarier erbjuds bonuslöner för att lösa kirurgklinikens kris - ordinarie personal får inget extra

Bli Pluskund för bara en krona här

I går meddelande landstinget att kirurgklinikerna i Falun och Mora från och med måndag kommer att prioritera operationer av cancersjuka och patienter med tidskristiska sjukdomar. Det efter en längre tid med hög arbetsbelastning och ett tidigare beslut om att stoppa 30-40 planerade canceroperationer på grund av krisen.

Nu ska arbetet med att prioritera patienter med cencer- eller tidskritiska sjukdomar ha kommit i gång. Bland annat förstärks bemanningen på kirurgkliniken med fem sjuksköterskor.

– Alla klinker ställer upp. Vi använder och styr om de resurser vi har för att klara av det. Efter att det blev känt att vi skulle planera om operationsverksamhetentog det tio minuter och sedan hörde kvinnokliniken av sig och ville hjälpa till, säger Tomas Riman, divisionschef kirurgiska specialiteter, i ett pressmeddelande.

Från och med måndag ska canceroperationer och operationer av patienter med tidskritiska sjukdomar prioriteras vid kirurgklinikerna i Falun och Mora.

Nu ska det allvarliga läget på kirurgkliniken i Falun utredas, och två internutredningar har påbörjats. Den enda leds av chefläkare Pehr Guldbrand som med anledning av de uppskjutna operationerna startat en utredning för att ta reda på om några patienter kommit till skada till följd av fördröjningen.

Den andra utredningen ska göras av landstingets chefsjurist Kerstin Cederberg, som fått i uppdrag att utreda hela beslutsprocessen gällande det tillfälliga stoppet av planerade operationer på Kirurgkliniken i Falun.

Enligt ett pressmeddelande från Landstinget Dalarna står den politiska ledningen i form av den rödgröna majoriteten, Sjukvårdsalliansen och Centerpartiet bakom åtgärderna. Man kommer tillsammans med tjänstemannaledningen att fortsätta diskutera lösningar för att förbättra läget, och har som målsättning att på landstingsstyrelsen den 6 november fatta beslut med bred majoritet.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons