Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsar fram mot Hawaii

Annons

Till vardags är han it-konsult hos företaget Know It i Borlänge.

På fritiden snörar han på sig springskorna. Sätter sig på cykeln. Eller hoppas i bassängen.

-Under ett par år har jag drömt om Ironman på Hawaii. Jag har tränat och hållt igång.

För några år sedan ställde han också upp i sin första tävling i triathlon. En kombination av simning, cykling och löpning. Ironman är den stora tävlingen. Den riktiga utmaningen. Med 3,6 km simning, följt av 18 mil på cykel, avrundat med ett marathonlopp på 42 195 meter.

- Extrema distanser, medger Per Dicander som tar tjänstledigt från jobbet för att nå sitt mål.

I mars är det kvaltävling på Nya Zeeland. En tid under tio timmar torde räcka för att få en plats på Hawaii. I början av januari åker han till Nya Zeeland. För att under två månader träna. För att resa. Och för att förverkliga en dröm.

Ironman på Hawaii avgörs i oktober. Om tio månader.

-Men jag känner ändå att tiden räknas ned fort.

Frågan är vad som får en person att lägga ned så mycket tid på träning. Ibland springer han till eller från jobbet i Borlänge. Ofta har han tagit cykeln.

Det började på allvar när han jobbade extra i Falu simhall. Såg hur en del gnetade och gnetade i bassängen. Han undrade hur det var möjligt. Prövade själv. På den vägen är det.

-Man mår bra av att röra på sig. Man blir glad av det.

För Per Dicander handlar det numera inte om "vanligt" motionerande. Snarare en livsstil. Och på jobbet har han blivit något av en inspiratör. Både då det gäller motionerande och att äta nyttigt.

-Det kan verka idiotiskt att cykla 15 mil. Men man får en viss typ av kick av det.

Minst tio timmars träning i veckan blir det, att hinna med mer än 15-16 timmar är svårt då han jobbar. Ofta tränar han med klubbkamraterna i Dalregementet IF.

När tidningen träffar honom simmar han och Clas Björling, professionell triathlet från Mockfjärd, i Maserhallen. Annan fritid då? Jo, Per Dicander hjälper till inom Falu simsällskap.

- Det blir mycket sport. Men jag bor i lägenhet och är singel. Då har man tid. Det är nu det finns tid och möjlighet att satsa. Många ser allt som ett hinder. Men vill man något så går det att ordna.

Ett tips till de som funderar på att ibland skippa tv-soffan skickar han med:

-En triathlon i veckan är ingen dum idé. Att simma en gång, att gå eller springa en gång och att cykla en gång.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons