Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljningen minskar på Storgatan

Annons

På onsdagskvällen samlades 25 stycken företagare på köpmännens extra möte på Närvik.

Mötets huvudsakliga punkt handlade om de räcken som monterats upp längs Storgatan, och som retat många köpmän den senaste tiden.

Och alla var eniga om vad som måste göras. Nämligen att ta bort dem.

- Vi tycker först och främst att det är viktigt att ha ett levande centrum, som det var förut, säger Anita Åkerström.

Stig Fredriksson, mp, har lämnat in en interpellartion angående Storgatan, som både Lisa och Anita hoppas skapar en debatt på nästa kommunfullmäktige.

- Som det är idag så försäljningen minskat med 10-20 procent. Och det är mycket för en egen företagare i Rättvik, säger Lisa Bihl.

Problematiken ligger, enligt de båda, att trafiken har minskat och att kunder inte längre är i centrum och handlar.

De anser också att det är krångligt att ta sig fram för turister, då de inte vet att det är enkelriktat.

- Vi förstår inte att det kan vara så svårt att ta bort staketen. Till Classic Car Week och Rättviks Marknad så plockar man bort ett fåtal, och ställer dit dem igen. Den kostnaden måste bli ganska stor. Och på Tisdagskul så ställer det också till en del problem för knallarna, säger Anita.

Köpmannaföreningen har lagt ut listor som Rättvikarna får skriva under, om de är emot staketbyggnationen. Närmare 5000 ortsbor har nu lämnat sin underskrift, och nu hoppas Köpmannaföreningen att det ska ge något, och att kommunen lyssnar på det som köpmännen säger.

- Det var bara 1400 underskrifter vad gäller rovdjursfrågan, så varför tar man så lätt på det här undrar de båda. På sommaren får det gärna vara gågata, när alla restauranter har uteserveringar. Då fungerar Storgatan jättebra, men under vintern så är det bara problem anser vi i Köpmannaföreningen, säger Lisa och Anita.

Lisa Bihl och Anita Åkerström vill nu ställa ett ultimatum till kommunen. Och det är att staketen måste bort innan sportlovet börjar.

- Jag tror att turisterna inte hittar hit lika lätt när det är enkelriktat, det ser vi ju lätt på vår försäljningsstatistik. Nu hoppas vi bara att den enhälliga viljan från köpmännen ska påverka ett snabbt beslut från kommunledningen, avslutar Anita Åkerström.

Fotnot: Tidningen har förgäves sökt ansvariga på Rättviks kommun för en kommentar.

CHRISTIAN LARSEN

Mer läsning

Annons