Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan gav familjen rätt

/
  • Go´och glad! Tuva är lyckligt ovetande om den kamp som hennes föräldrar haft för att hon ska beviljas rätt till personlig assistent, hon är lika glad och nyfiken på kameran som vanligt. För Ida och Hans Krogh är försäkringskassans positiva besked en otrolig lättnad. Foto: Mikael Forslund

Annons

Tuva har fått ett preliminärt beslut. Socialförsäkringsnämnden, som består av folkvalda landstingspolitiker, ska sedan ta ställning till det förslag till beslut som grundar sig på utredningen och som föredras under mötet. Men Christina Lants säger att det är sällan som nämnden fattar beslut som strider mot förslaget.

– Nämnden kan möjligen återremmitera ärendet för vidare utredning om det är något de tycker är tveksamt, säger hon.

Hedemora kommun får nu betala ersättning för de 20 första timmarna per vecka, det vill säga cirka 80 timmar i månaden precis som fallet hade varit om de själva beviljat LSS-assistens. Att de familjen Kroghs överklagande ligger hos länsrätten har ingen betydelse enligt Christina Lants. Oavsett vad länsrätten beslutar, står försäkringskassans beslut fast.

Något datum för när Socialförsäkringsnämnden ska behandla ärendet är ännu inte fastlagt, men nämnden träffas två gånger per månad och försäkringskassan har som målsättning att alla ärende ska behandlas inom 120 dagar. Skulle det dra ut på tiden, kommer det preliminära beslutet att förlängas.

Mer läsning

Annons