Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringsbolaget måste betala

Annons

Försäkringsbolaget vägrade betala. Då stämde advokat Åke Puranen bolaget i Falun för att få betalt. Nu har Falu tingsrätt kommit med sin dom. Stockholmsadvokaten får 108 450 kronor.

Tvistemålet mellan advokaten och Dalarnas försäkringsbolag handlar om huruvida advokaten var godkänd eller inte för att åta sig uppdrag i rättsskyddsärenden.

Advokat Åke Puranen som tidigare varit anlitad av lantbrukare i trakten av Dala-Floda för att hjälpa till med att lösa marktvister hade 2002 fått ett uppdrag att företräda en lantbrukare i bygden.

Det gällde ett rättsskyddsärende om fastighetsbildning.

Försäkringsbolaget tillät inte lantbrukare att anlita Puranen utan en prövning i Rättsskyddsnämnden. En prövning som skulle visa om advokaten uppfyllde kraven på lämplighet.

Advokat Puranen hänvisade till EG:s rättsskyddsdirektiv och dess paragrafer som handlar om svensk rätt om avtalsvillkor för rättsskyddsförsäkring.

Han förklarade att försäkringsvillkoret om att ett juridiskt ombuds lämplighet ska prövas av Rättsskyddsnämnden strider mot EG-direktivet.

Puranen avslutade med att förklara hur försäkringsbolaget i tidigare fall godkänt honom som ombud, trots att nämnden sagt nej.

Nu får han medhåll av Falu tingsrätt som i sitt domslut skriver att Dalarnas försäkringsbolag är skyldigt att betala den villkors- enliga ersättningen.

Det innebär att advokat Puranen kommer att få sammanlagt 108 450 kronor från försäkringsbolaget. Men det var inte hela den summa han begärde.

Försäkringsbolaget gick bara med på att ersätta 70 timmars arbete.

Bolaget har nu tid på sig till den 13 juni för en eventuell överklagan till Svea hovrätt.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons