Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre kommunchefen är kritisk

Annons

Johan-Olov Olsson säger att han är fly förbaskad när han nås av beskedet att allmännyttan inte har ett enda ledigt objekt att erbjuda.

- Det är för mig en gåta varför man inte handlat. Statistiken visar ju att det varit ont om lägenheter under flera år. Under min tid var vi en hel stab som hade fokus på bostadssituationen. Det var P-O Hjertén, Trapp Albin Larsson, Anders Romson, Nisse Storm och jag själv, som med stöd av våra politiker, bland andra kommunalråden Lennart Thorslund och Gunnar Hållbus, båda (c), såg till att det hela tiden fanns bostäder. I genomsnitt hade Mora då en nyproduktion av 300 lägenheter per år, dundrar Olsson och tillägger:

- Jag begriper inte varför den nuvarande situationen uppstått. Handlar det om kunskapsbrist, så är de styrande välkomna till någon av oss som har erfarenhet.

Vad säger kommunalrådet Peter Helander (c) om den salvan?

- Den erfarenhet Johan-Olov Olsson hänvisar till gjorde att allmännyttan stod med hundratals outhyrda lägenheter.

- Faktum är att det produceras många bostäder i Mora, men det handlar om bostadsrätter. Jag håller med om att det även behövs hyresrätter och vi tittar på det här hela tiden. Problemet är de höga kostnaderna i nyproduktion och det är alltid en svår balansgång hur behovet ska kunna tillgodoses på bästa sätt. Sätter Morastrand AB igång att producera nya hyresrätter, påverkar det hyrorna i det befintliga beståndet också och då hamnar vi i konflikt med hyresgäströrelsen.

Peter Helander tillägger även att det tidigare förekommit kritik mot att Mora hade för stor andel hyresrätter i förhållande till andra upplåtelseformer.

Kan då kommunalrådet lova att det inom den närmaste tiden kommer att byggas hyresrätter i Mora?

- Jag kan inte bestämma över huvudet på Morastrand AB. Det här måste jag först diskutera med ledningen där, säger han.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons