Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föroreningar dödar 14|000 svenskar

Annons

Hälsofarliga utsläpp och andra miljöfaktorer tar varje år livet av 13 miljoner människor i onödan, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Även i Sverige skördar miljöriskerna tusentals onödiga dödsoffer varje år.

Enligt WHO skulle 14|000 svenska dödsfall per år kunna förhindras med åtgärder för att eliminera alla miljöfaror.

I Sverige dominerar hjärt-kärlsjukdomar, cancer och neurologiska sjukdomar bland de sjukdomar som enligt WHO kan kopplas till miljörisker. Hjärt-kärlsjukdomar är orsaken till nära hälften av de årliga miljörelaterade svenska dödsfallen.

Många drabbas även av luftvägssjukdomar, ofta på grund av hälsofarliga utsläpp från trafiken, som kan leda till för tidig död. Enligt WHO dör 500 svenskar årligen på grund av hälsofarlig utomhusluft.

Flera studier visar också att barn är en viktig riskgrupp. De som bor intill hårt trafikerade gator och trafikleder får försämrad lungfunktion och astmasjukdomar förvärras.

Även cancersjukdomar, främst lungcancer, och högt blodtryck som kan leda till hjärt-kärlsjukdomar kan kopplas till trafikmiljön.

WHO-rapporten pekar enligt Niklas Johansson på Naturvårdsverket på välkända miljö- och hälsoproblem som är centrala i det svenska miljömålsarbetet.

Åtta svenska miljömål, bland dem Frisk luft, bedöms dock enligt Miljömålsrådet som mycket svåra att nå till år 2020.

Enligt Robert Andrén, kanslichef på Miljömålsrådet, återstår mycket arbete i Sverige och utomlands för att tydliggöra kopplingen mellan hälsa och föroreningar:

Enligt WHO ligger miljöfaktorer bakom 80 procent av de sjukdomar som regelbundet rapporteras in till organisationen. Rapporten visar på stora skillnader mellan olika regioner i världen. Afghanistan, Angola, Burkina Faso och Mali är hårdast drabbade.

På vissa håll kan mer än en tredjedel av sjukdomsfallen förhindras med miljöåtgärder. I 23 länder är mer än vart tionde dödsfall knutet till två riskfaktorer: förorenat vatten som förvärras av dålig sanitet och hygien, och dålig inomhusluft på grund av främst skadlig vedeldning.

Barn drabbas hårdare än vuxna, enligt WHO. Tre fjärdedelar av alla som dör av diarré och andningsbesvär är under fem år.

TT

Mer läsning

Annons