Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fornfynd på Lugnet

Annons

I samband med att de olika idrottsarenorna på Lugnet håller på att färdigställas ska även grävningar för fjärrvärme i området göras. När grävmaskinen satte skopan i jorden utanför basebollens klubbhus på torsdagen blev det genast stopp och sedan jobb för arkeologen Anna Lögdqvist från Dalarnas museum.

-Vi är inte mer än 30 centimeter ner i marken och jag har hittat åtminstone tre kolgropar och slaggrester efter järnframställning. Inga mängder, men de finns där och jag tippar att de kommer från vikingatiden eller yngre medeltiden, berättar hon.

Fynden ligger bara några meter från tidigare fyndplatser i området som gjordes i samband med schaktning av Japanparken 2003.

-Då var vi arkeologer med och hittade bland annat kolningsgropar och stolphål som kan ha varit efter byggnader. I det här området på den här sidan av Kyrkvägen, som dessutom delvis har flyttats, har vi inte gjort några utgrävningar tidigare.

Inte heller har arkeologerna varit med vid schaktning som gjorts på andra ställen av det nya sportfältet som sträcker sig bort mot Barkdal. En privatperson har dock hittat flera slaggrester i schaktmassorna, innan de fördes bort, och kontaktat länsstyrelsen.

Personer som tidningen har talat med säger att hela området mycket väl kan ha varit en av de första boställena i det som vi idag kallar Leksand. Om det stämmer eller inte verkar dock bli svårt att kontrollera efter de markarbeten som gjorts i området.

Arkeolog Anna Lögdqvist är försiktig i sina utlåtanden.

-Vad jag kan säga i det här läget är att en av kolningsgroparna jag hittat är drygt två meter i diameter och att den järnframställning som gjorts förmodligen använts för gårdsbruk, vilket betyder att det förmodligen fanns en boplats i närheten.

Fynden vid klubbhuset ska nu dokumenteras i såväl skrift som med fotografering och prover ska skickas på analys.

Sedan fortsätter grävningarna enligt tidsplanen och de historiska spåren försvinner.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons