Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förmögenhetsskatten bort i år

Annons

Förmögenhetsskatten avskaffas helt redan i år, lovar de fyra alliansledarna. Reformen ska delvis finansieras genom att avdraget för privat pensionssparande begränsas till 12|000 kronor per person och år.

Förslaget om att ta bort förmögenhetsskatten från 2007 kommer i vårpropositionen om några veckor, skriver de fyra borgerliga partiledarna i en debattartikel i Dagens Nyheter.

De motiverar åtgärden med behovet av att öka tillgången på riskvilligt kapital så att ökade investeringar i företagande kan leda till fler arbetstillfällen. Dessutom anser de att skatten är godtycklig.

Fredrik Reinfeldt (m), Maud Olofsson (c), Lars Leijonborg (fp) och Göran Hägglund (kd) påpekar i artikeln att det vid sidan av Sverige bara är fyra av OECD:s 30 medlemsländer som har kvar en beskattning av förmögenhet. Sverige skulle missgynnas i konkurrensen genom att inte avskaffa förmögenhetsskatten, anser de.

Förmögenhetsskatten är i dag 1,5 procent på belopp över 1,5 miljoner kronor för ensamstående och tre miljoner kronor för gifta eller sambor. Statens inkomst av förmögenhetsskatten uppgick 2005 till cirka 4,8 miljarder kronor. Den slopade skatten ska delvis betalas med begränsat avdrag för privat pensionssparande, skriver de fyra partiledarna. I dag kan den som tjänar upp till cirka 400|000 kronor per år dra av runt 20|000 kronor för inbetalda premier. Den som tjänar mer får dra av upp till fem procent av inkomsten, högst cirka 40|000 kronor. Nu vill den borgerliga regeringen maximera avdraget till 12|000 kronor per person och år.

TT

Mer läsning

Annons