Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förmögenhetsskatten bort i år

Annons

Förmögenhetsskatten avskaffas helt redan i år, lovar de fyra alliansledarna. Reformen ska delvis finansieras genom att avdraget för privat pensionssparande begränsas.

Men resten ska bäras av starka offentliga finanser.

Förslaget om att ta bort förmögenhetsskatten från 2007 kommer i vårpropositionen om några veckor, skriver de fyra borgerliga partiledarna i en debattartikel i Dagens Nyheter.

De motiverar åtgärden med behovet av att öka tillgången på riskvilligt kapital så att ökade investeringar i företagande kan leda till fler arbetstillfällen. Dessutom anser de att skatten är godtycklig.

I artikeln påpekas att det vid sidan av Sverige bara är fyra av OECD:s 30 medlemsländer som har kvar en beskattning av förmögenhet. Sverige skulle missgynnas i konkurrensen genom att inte avskaffa förmögenhetsskatten, anser de.

Vi måste klara global konkurrens, enligt Borg.

TT: Har inte du tidigare sagt att ni i stället skulle satsa på sänkningar av inkomstskatten?

Ungefär en tredjedel av den slopade skatten finansieras med att avdragsrätten för pensionssparande försämras. Resten av finansieringen står de goda offentliga finanserna för; alltså att det rinner in mycket pengar till statskassan nu.

De ändrade avdragsmöjligheterna drabbar främst personer med höga inkomster, vilket enligt Ingemar Hansson totalt sett ger förslaget en "hyggligt fördelningspolitisk profil".

Enligt finansdepartementet sparar 1,65 miljoner av pensionsspararna mindre än 12|000 kronor om året.

Även socialdemokraterna kan tänka sig att slopa förmögenhetsskatten men anser att det måste vara människor med god ekonomi som får betala för det.

Östros tror inte att det leder till något större flöde av pengar in i landet.

TT

Mer läsning

Annons