Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlikning efter rasistiskt skämt

Annons

Radioprofilen Don Imus i USA har träffat en förlikning med mediebolaget CBS fyra månader efter att han fick sparken efter ett sexistiskt och rasistiskt skämt.

Varken Imus advokat eller CBS har velat kommentera uppgörelsen med motiveringen att den är hemlig. Imus skulle dock ha fått närmare 40 miljoner dollar för de närmare fyra åren som återstod av hans kontrakt, skriver New York Times i sin nätupplaga.

Imus hade före förlikningen hotat att stämma CBS på 120 miljoner dollar för kontraktsbrott.

CBS fattade beslutet att sparka Imus sedan annonsörer inlett en bojkott och en lavin av kritik vällt in.

Det var den 4 april som Imus, vars morgonprogram följs av miljoner radiolyssnare och tv-tittare i USA, omnämnde ett kvinnligt basketlag med orden "nappy-headed hos". Det är en nedsättande anspelning på svartas lockiga hår och ett slanguttryck vida använt i hip-hop-kretsar för horor, vilket fritt översatt innebär att Imus talade om "krullhåriga horor". De flesta av medlemmarna i Rutgers universitetslag är svarta.

"Effekten dylikt språkbruk har på våra unga . . . har vägt tungt när vi fattade vårt beslut", konstaterade CBS legendariske vd Leslie Moonves när han meddelade att Imus fick sparken.

Kända politiker hade tidigare strävat efter att få bli hans gäster. Flera har i direktsändning hos Imus tillkännagett sin presidentkandidatur.

TT

Mer läsning

Annons