Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren Maria Gripe är död

Annons

En av Sveriges mest älskade barn- och ungdomsförfattare har lagt ifrån sig pennan för sista gången.

Maria Gripe avled på skärtorsdagens förmiddag.

Maria Gripe var internationellt välkänd och utgiven på nästan 30 språk. Flera av hennes böcker filmatiserades.

1974 fick Gripe den internationella HC Andersen-medaljen. 1982 tilldelades hon Litteraturfrämjandets stora pris tillsammans med sin make.

Gripe debuterade 1954 med boken I vår lilla stad, men det stora genombrottet kom 1961 med Josefin.

Ett framträdande drag i hennes författarskap var respekten för individen och tron på varje människas unika egenskaper, något som är särskilt synligt i den socialrealistiska Elvis-serien som hon skrev tillsammans med maken Harald Gripe på 70-talet. Maken, som var en känd konstnär och illustrerade omslagen till nästan samtliga hennes böcker, avled 1992.

Litteraturforskaren Ying Toijer-Nilsson, som skrivit biografin Skuggornas förtrogna: om Maria Gripe, säger att hon kommer att sakna den varma och humoristiska människa som Maria Gripe var.

Toijer-Nilsson framhåller särskilt den så kallade Skugg-sviten som inleddes med Skuggan över stenbänken 1981, en serie på fyra böcker om de unga kvinnorna Berta och Carolin som växer upp på 1910-talet.

Även Boel Westin, som är litteraturprofessor vid Stockholms universitet, framhåller Skugg-böckerna och Gripes betydelse för förnyelsen av barn- och ungdomsprosan.

Maria Gripe föddes i Vaxholm 1923. Hon blev 83 år gammal.

TT

Mer läsning

Annons