Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författardrömmen blev sann

Annons

Det är en mycket glad Maria Ines vi träffar. Genom Sparbanksstiftelsen Dalarna har hon äntligen fått ekonomiska möjligheter att få ut sin första bok. Den första i en planerad serie.

Hennes yrkeslivserfarenheter kommer till användning. Debutboken är nämligen en barnbok om miljö.

- Egentligen tänkte jag börja författa - skriva barnböcker - på allvar när jag blir pensionär, men det här är så viktiga saker (miljö) att man inte har tid att vänta, säger hon, som dessutom menar att bästa sättet att påverka samhället är att påverka barnen.

Maria Ines har, som så många andra, insett att barnen är makthavare. Fast en smula kortare till växten. Det är en anledning till att hon informerar om miljöfarorna i barnbokens form.

Hur många föräldrar har inte blivit tagna i örat, av sina barn, för att de röker?

-Det här är ett parallellfall. Miljömedvetna barn ger miljömedvetna föräldrar, resonerar förtfattardebutanten.

Om projektet flyter på enligt på enligt beräkning ska debutboken - den första av, förhoppningsvis, sju - finnas tillgänglig under nästa månad.

Med den hoppas hon få ekonomi till fortsatt arbete med bokserien. Förstlingsverket beräknas kosta 100 000 innan försäljningen börjar ta fart.

I Sparbanksstiftelsens statuter står det tydligt att man vill stödja det lokala och regionala.

Där lever stipendiat Ribeiro de San Juan upp till kriterierna. Med råge. Hon själv bor på Glaningevägen i Blötberget, illustratören heter Anna Sahlberg och kommer från Ludvika och Smedjebacksbon Erik Skilström står för formgivningen. Ett västerbergslagsteam som förhoppningsvis kommer att nå långt utanför hembygden med sitt angelägna budskap. Maria Ines har idel lovord för den unga, debuterande illustratören Anna.

- Jag fick tips om henne genom Boel Werner och hon har fattat exakt hur jag tänkt mig att mina texter skulle illustreras, säger Maria Ines.

Om allt går efter beräkning kommer den första boken i den tilltänkta serien, "Jens och Katarina på Grindagården", i slutet av maj månad.

Del två i serien är redan under arbete.

De planerade böckerna ingår alltså i en serie där miljötänkandet är det genomgående temat, men även om serien hänger ihop kan varje enhet läsas fristående med behållning. Den första boken handlar om näringskedjan, försiktigt pedagogiskt beskriven.

- Man får inte tappa läslusten för att texten innehåller information, menar

Maria Ines Ribeiro de San Juan, Ludvikas senaste bidrag till litteraturhistorien.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons