Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förfalskade kontokort drabbade bensinkunder

Annons

Gunnar Karlsson fick besked om att betalning för parkeringsböter, på 1 280 kronor, hade tagits ut på hans kontokort hos bensinbolaget OK-Q8. Enligt kontobeskedet rörde det sig om att han hade parkerat sin lastbil i Göteborg.

- Där har jag inte varit på 15 år, berättar Gunnar Karlsson.

Han blev misstänksam och trodde att det var ett blufföretag på gång, som med logon för ett bensinbolag skickade ut luftfakturor till företagare.

Gunnar driver själv ett eget åkeriföretag och har därför kontokort hos flera bensinbolag.

- Jag ringde huvudkontoret för OK-Q8 och fick beskedet att flera personer drabbats. De skickade omedelbart ett kreditbesked till mig så att skulden på fakturan kunde avskrivas.

Nu handlar det inte om bluffakturor, utan ärendet är, enligt OK-Q8:s säkerhetschef Rolf Beyron, mera sofistikerat.

- Bakgrunden är att två personer i Gävle, via datorhantering, tagit fram förfalskade kontokort med bolagets namn. De falska kontokorten har sålts vidare till mindre nogräknade personer som sedan utnyttjat korten vid parkeringsplatser.

Enligt Rolf Beyron har vissa kundnummer träffat rätt och drabbat kortinnehavare. Totalt har OK-Q8 fått betala cirka 500 000 kronor på grund av de förfalskade korten.

För en tid sedan kunde två misstänkta personer gripas, åtal väcktes och dom avkunnades för två veckor sedan där skadeståndsbelopp till bolaget fanns med i åtalet.

- Efter det rättsliga förfarandet har floden av felaktiga fakturorna ebbat ut, bekräftar Rolf Beyron.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons