Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företags-David mot Fack-Goliat

Annons

I Göteborg handlade det om en salladsbar som erbjöd anställda bättre villkor än kollektivavtalet. Nu har vi också fått ett fall i Kristianstad. Handelsanställdas förbund har hotat sätta småföretagaren Victoria Frankenius och hennes företag Make Up Store i Kristianstad i blockad. Löne- och anställningsvillkoren för den enda anställda hos Make Up Store är enligt uppgift minst lika bra som kollektivavtalet, men inget kollektivavtal finns.

Man ska komma ihåg att långt ifrån alla företag har kollektivavtal. Varför då hota med blockad mot just dessa små företag?

Det är ett problem när styrkeförhållandena mellan fack och ett litet företag är så uppenbart ojämna. Stridsåtgärder kostar litet för den egna organisationen men kan orsaka stor skada för motparten.

Kollektivavtal är i grunden en bra idé. De bidrar ofta till ordning på arbetsmarknaden. Men när facket agerar på det sätt som de gör undergräver faktiskt facket självt kollektivavtalen i stället för att upprätthålla dem. I dag finns inga spärrar mot oproportionella stridsåtgärder, till skillnad från till exempel Danmark och Tyskland. Företag, som har bättre villkor för sina anställda än kollektivavtalet, bör normalt inte utan vidare motivering än frånvaro av kollektivavtal, direkt och utan prövning i Arbetsdomstolen, kunna försättas i blockad.

Det är dags att fundera på om det inte behövs någon form av proportionalitetsprincip i arbetsrätten.

CAMILLA LINDBERG

Mer läsning

Annons