Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företaget som skär guld i kampen om sjukresorna

Annons

I höstas vann Samres AB Dalatrafiks upphandling om att sköta växeln som ska samordna alla sjukresor, färdtjänst och delar av skoltrafiken för 14 kommuner i Dalarna plus landstinget.

Hur avtalet ser ut i detalj vill inte Dalatrafik avslöja med hänvisning till affärssekretess. Men i huvuddrag ser det ut på följande sätt.

Samres ersätts efter hur många resor som beställs. Företaget får ett visst antal kronor per resa. På kvällar och helger blir ersättningen 30 procent högre.

Dalatrafik ger Samres en "morot" för att styra resandet mot mer kollektivtrafik. Om bolaget kan boka resan så att delar av resan görs med den ordinarie kollektivtrafiken, får Samres dubbel ersättning.

Samres har också ett kommunikationssystem för taxi-bilar.

Taxiföretag som använder Samres teknik får betala ett fast pris och en provision till Samres. En procent av det inkörda beloppet ska gå till Samres AB.

"Samres AB:s inkomster ökar ytterligare om en leverantör som har ett SamCom-system får många och långa resor", konstaterar Taxi Dalarna i sitt brev till länsrätten.

Samres är en riktig guldgruva för de tre ägarna: Börje Hed, Ola Idoff och Mats Pålsson. 2005 gjorde deras koncern en vinst på 18 miljoner kronor efter skatt, året innan blev överskottet nära 20 miljoner.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons