Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagen sett med ungas ögon

Annons

När tidningen besöker arbetsmarknadsmässan i Gamla meken på invigningsdagen skrålar det musik ur olika högtalare och det är tjockt i lokalen av elever och lärare.

Från ett hörn där Goatbridge productions presenteras hörs låten Clamour for glamour med The Ark och på skärmväggen bakom Jenny Wärre och Linda Ericson hänger reklamaffischer.

Intill dem sitter kepsförsedde Adam Hjelm som studerat Jeans bilservice noga och bland annat listat företagets handverktyg och vad man använder dessa till.

-Jag planerar att gå fordonsteknisk i Grängesberg för att bli lastbils- eller bussförare, säger Adam och förklarar att han inte är intresserad av att meka med fordon.

Ett 100-tal elever i årskurs åtta har ägnat tre veckor år att belysa arbetsmarknaden inom Smedjebacken kommun. Varje grupp om tre till fyra elever har blivit tilldelade ett företag genom lottning och totalt är det således ett 30-tal företag som ingår i mässan.

Basen för projektet har varit Bergaskolan och eleverna har besökt företagen vid olika tillfällen och gjort intervjuer. Förutom en presentation av företaget har eleverna haft enskilda uppgifter, som att skriva dagbok, läsa böcker om arbetslivet, studera platsannonser med mera.

-I häftet om olika teknikuppgifter passade det här bäst, berättar Anna Fredriksson som tillsammans med Olivia Mustonen och Amanda Melin varit hos Svanströms lackeringar.

"Svanströms lackeringar förbrukar 500 Mega kwh per år. Av det går 80 procent till produktion av varorna. Avfall: De har en destilleringsapparat som destillerar ut lösningsmedlen så det går att återanvända. Tack vare det så får de nästan inga avfall" står det på Olivias, Amandas och Annas skylt.

-Det verkar kul att lacka bilar. Men jag ska bli fotbollsproffs eller radiopratare, säger Anna.

Hos andra elever går det att bekanta sig med bandsågen och kotletthuggaren hos Ica Pilen eller lära sig om färgernas betydelse hos Svendséns färg. Eller så kan man se ett bildspel om Åkes slakteri och styckning, bland annat.

Allt går att uppleva i Gamla meken på söndag, i samband med julskyltningen den 3 december, då det finns möjlighet för allmänheten att ta del av "Unga ögon".

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons