Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagande på schemat

Annons

Varje år har det funnits ett intresse av företagande bland eleverna på Rättviks gymnasium.

Tanken på att driva det vidare till något större, kom så sent som i november i fjol.

-Vi har än så länge påbörjat det. Det är viktigt att föra in det här med eget företagande, eftersom många troligtvis kommer att vara egna företagare i framtiden. Viktigt är också att föra in det här redan på gymnasienivå, och att skolan inte arbetar isolerat, säger gymnasiechefen Hans Barksjö.

Upplägget är att gå från affärsidé till färdig produkt, och där emellan är stigen svår och krokig.

-Till att börja med har eleverna som går ekonomi en grundkurs i småföretagande. Och sedan har vi en projekt- och företagandekurs för yrkesprogrammen. Det är också viktigt att lära sig att jobba ensam, eller tillsammans med olika människor, säger Matsson.

Affärsplanen är det centrala instrumentet, och har man en bra sådan anmäler man sig till UF, Ung Företagsamhet. Där får man hjälp med att till exempel visa upp sig själv och sin produkt på mässor.

-Det är en intressant grupp på gång nu. Jag vet inte om man får säga det, men det handlar om tröjtryck helt enkelt, säger Mats hemlighetsfullt.

De som läser småföretagande, som är ett individuellt val, är elever från alla slags kurser och därför kommer det idéer mellan himmel och jord.

-Men det är också en kulturfråga om man är intresserad av eget företagande. Kommer man från en företagsam familj så är det klart att det är lättare för dem. Tyvärr är det så i dag att man blir itutad att man ska bli anställd hos någon, när man är klar med sin utbildning. Här erbjuder vi ett sätt att tänka långsiktigt på framtiden om vad som gäller, säger Mats.

-Idéer är en bristvara, och att skapa en affärsidé kräver kreaktivitet och tid. Samtidigt tror jag att många elever växer som människor, säger Mats.

Ett tiotal lärare medverkade i den här satsningen, och det handlar inte bara om ekonomi. Det är datalärare, bygg- och trädgårdslärare, och lärare från elektronik-, jordbruks- och smådjursprogrammen.

-Jag tror nästan att vi är unika vad gäller utbudet på program, det är en härlig blandning och här kan eleverna hitta på produkter till jordbruksmaskiner, djuren i ladugården och bildsalen inte minst! Det är där allt tar form till slut, säger Mats.

En del idéer har gått i stöpet på grund av tidsbrist och fritidsaktiviteter, men eleverna är positiva till idén att skolan ska gå vidare med företagsamheten.

-När vi drog i gång det här i november så var vi nog inte riktigt förberedda, men vi ska ha lite möten och planera det så bra som möjligt. Ambitionen är att få mer resurser och att vi ska kunna fortsätta, för det här är helt fantastiskt, säger Mats.

CHRISTIAN LARSEN

Mer läsning

Annons