Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förenklad drivmedelsskatt

Annons

Jag har många gånger undrat varför saker och ting måste göras så krångliga i Sverige att ingen har någon möjlighet att fatta hela innebörden och först och främst att man sätter olika företagare i ständig knipa. Ett utmärkt exempel är bensin/dieselskatt.

På priset finns det otaliga påslag: miljöskatt, energiskatt, moms. Och när oljebolagen tvingas höja bensin/dieselpris med 20 öre per liter så höjs skatten på drivmedel med cirka 60 öre. Det retar i onödan bilägare och ställer till med extrema administrativa besvär för dem som säljer drivmedel.

Grunden för olika skatt förändras 10-20 gånger under ett år. Har företagaren någon möjlighet att hänga med utan att anlita skatteexperter och skattejurister?

Varför gör riksdagen inte saken enkel genom att slopa hela drivmedelsskattedjungeln och stifta en lag om drivmedelsskatt som bestäms årligen i samband med statens budget.

Kanske därför att då kan staten inte roffa åt sig obegripliga summor skatt i smyg.

Men tänk om riksdagen bestämmer att under år 2006 är drivmedelsskatt för bensin sex kronor per liter och för diesel fem kronor? Då får alla företagare som säljer drivmedel, alternativt använder mycket drivmedel i sin verksamhet, det mycket enklare administrativt. Och prishöjningar på oljemarknaden retar inte så mycket gallfeber på privata bilister som nu.

Jag ställer en öppen fråga till alla riksdagsmän i Dalarna: Vem är villig att motionera för en enkel drivmedelsskatt? Ser ni något hinder på vägen att rensa lite rådande skattedjungel?

ETT OBJEKT FÖR RÖSTFISKE

Mer läsning

Annons