Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningen Roxnäs udde är klar - och läggs ner

Annons

-Roxnäs udde har blivit till ett attraktivt utflyktsmål för Falubor i alla åldrar, sommar som vinter, och det känns bra att vårt arbete gett resultat, säger Leif Gising, föreningens siste ordförande.

Det var 1999 som föreningen bildades, efter att närboende tröttnat på hur det såg ut på udden.

-Vid tiden för föreningens bildande, var Roxnäs udde mest ett tillhåll för ungdomar. Det var knappt andra vågade sig dit. Omklädningsrummen var nedbrända och bryggorna som fanns var fallfärdiga, säger Leif, som själv blev aktiv medlem något år senare.

Sju år senare är läget ett annat. Roxnäs udde har växt till en välbesökt plats, och är i dag en av Faluns populäraste badplatser.

Där finns en lång sandstrand med lång badbrygga, en båtbrygga, en kanotbrygga, flera grillplatser, slogbod, toaletter, bänkar och bord.

Dessutom finns en entreprenör på området, som driver en glass- och kaffekiosk.

-Det ligger hårt jobb bakom. Med skötselbidrag från kommunen, medlemsavgifter, sponsorer och EU-bidrag har vi nu fått till något som alla ska vara rädda om, säger Leif.

Roxnäs udde kommer i fortsättningen att ingå som en del i det naturreservat- Runns Norra Öar-som kommunen troligtvis kommer att ta ett beslut om, enligt Leif Gising.

-Vi har tecknat ett avtal med kommunen som övertar ansvaret för bryggorna och övriga inventarier. Kommunen har som motprestation bekostat asfaltering ut till udden, vilket gör att rörelsehindrade fått det enklare att komma ut till udden, säger Leif Gising.

Vid föreningens upplösning fanns 150 medlemmar registrerade, och föreningens kvarvarande behållning på 1060 kronor skänks till föreningen Runn-Is.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons