Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningarna som räddar Jernrännet

Annons

Fyra lokala föreningar gör nu gemensam sak för att trygga skridskosportens framtid i Grangärde.

Under rubriken Grangärdebygdens sportallians har de inlett en samverkan som samtidigt räddar det tidigare i år så starkt hotade loppet Jernrännet på Bysjön. Säsongens bana mättes in och markerades på lördagen.

Som tidningen tidigare utförligt redogjort för rådde för en tid sedan påtaglig krisstämning bland de lokala skridskovännerna. Detta efter att cykelklubben låtit meddela att den inte längre kunde vara med som arrangör för det årliga rännet som lockar stora skador deltagare från när och fjärran.

Samtidigt uttalade eldsjälen och initiativtagaren Joost van der Maarel sin förhoppning om att loppet trots allt skulle kunna räddas. Och så blev det. Allt är nu klart för att köra 2007 års upplaga sista helgen i februari.

Cykelklubben är tillbaka igen och i sportalliansen ingår vidare Nyhammars IF, Sunnansjö IK och Grangärdebygdens rally- och racingclub (RRC).

- På en sådan här liten ort måste alla vara med om verksamheten ska bli hållbar i längden, konstaterade van der Maarel.

Entusiasmen var stor när tidningens medarbetade träffade skridskofolket i samband med att säsongens bana mättes in med GPS och markerades med massor av granruskor.

- Nu gäller det bara att vädrets makter står oss bi. Vi håller alla tummar som finns, sade Leif Andersson, ledande kraft inom RCC.

För närvarande är förutsättningarna för skridskoåkning ypperliga i Grangärde. Medan andra vatten ännu är öppna ligger Bysjöns is blank som en spegel, och är enligt uppgift hela 15 centimeter tjock. Som en bonus är den helt snöfri och om den så får förbli skonas arrangörerna från mycket arbete med plogning.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons