Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föregångare på kanonsnö

Annons

- Ni har gjort det som andra drömmer om, sa Ulf Nilsson, som spådde att Kanonslingan ska locka många skidåkare till Grön- klitt.

- Det blir attraktivt att förlägga träningsläger här och då kommer det hit sådana som ska bo här och betala för det. På några år har ni tjänat in vad det kostat.

Fyra och en halv miljoner kronor har det kostat. EU har bidragit med 1,7 miljoner och Grönklitt har satsat 600 000 kronor.

Medlemmar i Orsa skidklubb och Mora draghundsklubb har lagt ner mer än tusen timmar ideellt arbete.

- En stor del av min fritid under de senaste tio månaderna har jag satsat på Kanonslingan. Nu är det härligt att vi kan inviga den och köra Kanonloppet här i kväll, förklarade Lasse Liljedahl som är ordförande i Orsa skidklubb.

Längs den fyra kilometer långa slingan ligger rör med vatten och tryckluft. Det finns 20 uttag för de tio flyttbara snökanonerna.

Grönklitt är känt för att vara snösäkert men nu kan säsongen starta tidigare och förlängas.

- Jag får lite hemlängtan då jag ser det här, sa Lars Erik Rosenqvist från Dalarnas skidförbund. Han växte upp i Orsa och nu konstaterade han att den här anläggningen är oerhört viktig för att utveckla skidsporten i Dalarna.

- Grönklitt blir reservplats för många andra tävlingar, spådde han.

Redan nu på lördag arrangerar IFK Mora juniortävlingar här, men vid premiärtävlingen, på invigningskvällen då det första kanonloppet kördes, var hemmaåkaren Fredrik Andersson, som åkte 1,5 kilometer, först över mållinjen.

Anders Hassis, också han från Orsa, vann loppet över fyra kilometer och Niklas Karlsson, IFKMora, var snabbast bland seniorerna som körde två varv.

Invigningsfesten började med att Anna Hansson som lucia, följd av skidåkare med facklor, åkte in på skidstadion och då sjöng Ronja Bäckström, Sofia Hansson, Jesper Ståbis och Nina Segerstedt några luciasånger.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons