Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fordonsskatt à la EU inget för Borg

Annons

Sverige och flera andra länder vill inte köpa EU-kommissionens förslag om fordonsskatt. Det tafsar på medlemsländernas rätt att själva besluta om skatter, anser de.

Och finansminister Anders Borg tycker också att miljöskäl talar emot förslaget, trots att det är ett av kommissionens argument för detsamma.

I förra veckan sade Borg att han inte utesluter höjd bensinskatt i Sverige för att påverka utsläppen. Men han sade också att han vill vara "konstruktivt otydlig" till dess regeringen låtit utreda klart den framtida fordons- och transportbeskattningen.

Kommissionen, som lade sitt förslag för snart två år sedan, vill att medlemsländerna ska göra om sina system för registreringsskatt och fordonsskatt så att de följer samma mönster.

Registreringsskattten ska avskaffas på sikt. Och en fjärdedel eller hälften av den skatt som tas ut för att ha en bil i trafik skulle sättas efter hur mycket koldioxid den släpper ut.

Men Anders Borg tror att det skulle bli krångligt och dyrt att mäta utsläpp på alla gamla bilar, för att veta hur hög skatten skulle bli.

Förutom att gynna miljön skulle ett mer likartat system underlätta handeln med och rörelsen av bilar inom EU, anser dock EU-kommissionen.

Skatterna skiljer sig mycket åt nu, vilket gör att bilpriserna skiftar betydligt och att det är komplicerat att ta med sig en bil när man flyttar eller att sälja den över en gräns.

Enligt Borg har flera länder gjort klart att de anser att förslaget går för långt in på det som nästan är heligt område: medlemsländernas rätt att själva råda över skatter som tas ut på hemmaplan.

TT

Mer läsning

Annons