Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fordon och hästar förstör leder

Annons

Det läggs ned ett stort ideellt arbete på att hålla skidspår, vandringsleder och motionsspår runtom i kommunen fina. Men många av lederna förstörs till följd av att de används för terrängkörning med exempelvis fyrhjulingar och crosscyklar eller för ridning.

Calle Andersson från Gagnefs IF har lagt ned många timmar på att göra skidspår och röja lederna i området öster om riksväg 70 mellan Gräv och Övre Tjärna.

-Det är ett väldigt känsligt område. Marken består av sand, med djupa raviner, säger han.

Terrängfordon och annat som sliter hårt på marken leder till erosion och till att lederna tar skada. Livligt trafik av terrängfordon har också gjort att skogsplanteringar förstörts.

Nu vill kommunen, polisen och Gagnefs IF göra allmänheten uppmärksam på att lederna endast får användas till det de är avsedda för - nämligen att ta sig fram på till fots eller på skidor.

- Till viss del beror problemen säkert på okunskap. Många tror kanske att allemansrätten ger stöd för att köra omkring med terrängfordon i markerna. Men så är det inte, säger kommunalrådet Anders Ahlgren (c).

Han får medhåll av Staffan Karlsson från Borlängepolisen, som framhåller att fordonskörning i terräng inte är tillåtet annat än för jord- och skogsbruksändamål eller med särskilt tillstånd.

Bodil Forsén, från Gagnefs IF, betonar att lederna är mycket populära och används av ett stort antal människor. Detta gör det om möjligt ännu viktigare att hålla dem i gott skick.

- Man blir väldigt, väldigt ledsen när man ser att de förstörs, säger Bodil Forsén.

För att komma till rätta med problemen vill kommunen nu genomföra ett antal åtgärder.

-Vi planerar att kalla till ett markägarsammanträde tillsammans med kommunen och Gagnefs IF. Helst skulle också några representanter för ridsporten vara med, säger Anders Ahlgren.

Han önskar också att polisen ska genomföra fler kontroller.

-Jag har ju sett hur folk åker omkring med oregistrerade terrängfordon på allmän väg, säger han.

Under nästa år hoppas han också att kommunen ska kunna öppna en crossbana i Mockfjärd, så att det finns en plats för terrängkörning i kommunen.

- Jag förstår ju att det är kul att köra omkring i terrängen. En bana vore nog lösningen på många av problemen, tror Anders Ahlgren.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons