Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördel Linghed i hallfrågan

Annons

1995 väckte Lingheds IF frågan om att bygga en idrotts- och aktivitetshall i anslutning till idrottsplatsen och skolan.

Envikens IF/Hallförening startade sin kamp för en idrottshall vid Rönndalsskolan 2002. Båda byggena kräver dock kommunalt borgensåtagande och årliga driftsstöd och den stora knäckfrågan är därför var hallen ska ligga.

Kommunen har nu gjort en genomgripande utredning. De båda alternativen har vägts mot varandra utifrån ekonomi, befolkningsutveckling, hur hallarna ska användas och kommunikation:

? Befolkningsunderlaget - fördel Linghed. Det finns fler människor inom en femkilometers radie i Linghed än i Enviken.

? Elevunderlaget - fördel Enviken. Elevunderlaget i Rönndalsskolan och Övertängerskolan har varit stabilt och spås bli stabilt de kommande tio åren. Linghed däremot har tappat ganska många elever under den senaste tioårsperioden.

? Kommunikationsmöjligheter - oavgjort. Alternativen är likvärdiga.

? Funktion - oavgjort. I båda idrottshallarna går det att spela innebandy, handboll, basket, tennis, badminton och fotboll.

? Ekonomi - fördel Linghed. Investeringskostnaden i Enviken blir nästan det dubbla jämfört med i Linghed. Det beror delvis på att hallen i Enviken är mer påkostad arkitektoniskt, men framför allt på att de måste bygga omklädnings- och duschrum. Ling-hed kan nyttja de som redan finns vid idrottsplatsen och behöver därför inte bygga nytt.

Kommunstyrelseförvaltningens slutsats är att Linghed är det bättre alternativet. Avgörande är ekonomin. I Enviken beräknas den årliga driftskostnaden bli upp mot 1,5 miljoner, i Linghed cirka 1 miljon.

I går presenterades utredningen för kommunstyrelsens utvecklingsutskott. Beslutet blev att utredningen ska sändas ut på remiss. Först sent i höst beräknas frågan komma tillbaka till politikerna.

- Jag vill flagga för att det blir en vända till. Efter att alla berörda har fått yttra sig kan det hända att vi behöver arbeta vidare med förslaget, säger kommunalråd Jonny Gahnshag (s).

Han tror inte att frågan kommer att avgöras under den här mandatperioden, utan tror att det är mycket möjligt att det blir en lokal valfråga nästa år eftersom det råder viss politisk osäkerhet om kommunen har råd med ännu en idrottshall.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons