Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ford förnekar köpare av Volvo

Annons

En närstående källa till Ford bekräftar säljplanerna för Volvo PV, skriver Wall Street Journal i dag. Samtidigt förnekar Ford kontakt med någon köpare. I går blev en prislapp för Volvo känd: 53 miljarder kronor.

Handelsminister Sten Tolgfors (m) ser gärna att Volvo Personvagnar får en svensk ägare.

Uppgifterna om Fords försäljningsplaner för Volvo Personvagnar fortsätter. En närstående källa till företaget bekräftar planerna, skriver Wall Street Journal i dag.

Därmed ska USA:s näst största bilföretag ha ändrat sin inställning att Volvo inte är till salu. Bakgrunden är att Fords marknadsandelar krympt snabbare än beräknat i USA. Samtidigt går koncernen med stora förluster, i fjol hade den ett minus på 12,6 miljarder dollar, motsvarande omkring 80 miljarder kronor.

I fjol måste biljätten belåna de flesta av sina fabriker för kunna få fram kontanter.

Ford ska också ha satt en prislapp på Volvo PV och begär åtta miljarder dollar för sitt svenska bilmärke, drygt 53 miljarder kronor, uppgav Sunday Times på söndagen.

Försäljningsbeslutet fattades för två veckor sedan men när det ska ske har inte fastställts, uppgav tidningens källor. Inte heller har någon bank fått uppdraget att handskas med affären. Priset kan också justeras om dollarn fortsätter att förlora i värde. Varje gång uppgifterna om försäljning har dykt upp har Ford blankt avvisat dem.

Ford betalade nära sju miljarder dollar för Volvo PV 1999.

Fordkoncernen i sin helhet gör jätteförluster liksom den europeiska premiumgruppen, med undantag av Volvo som beräknas ha gett en vinst på en halv miljard dollar i fjol _ Ford redovisar dock inte enskilda märkens resultat.

Försäljning av ett bilmärke försvåras av att Fordkoncernen integrerat delar av de olika märkenas produktion. Flera märken har samma komponenter, till exempel bidrar Volvo med sitt säkerhetssystem.

Handelsminister Sten Tolgfors (m) ser gärna att Volvo Personvagnar får en svensk ägare, om Ford skulle sälja biltillverkaren.

Sten Tolgfors, som svarar på frågor om bilindustrin under näringsminister Maud Olofssons semester, understryker att det är ägarna och inte svenska staten som råder över Volvo Personvagnars framtid.

TT

Mer läsning

Annons