Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbud tvingar cider till namnbyte

Annons

Just nu så säljs det pallvis med cider i matvaruaffärerna och på Systembolaget. Vid halvårsskiftet är merparten av all denna dricka inte längre cider i lagens mening.

-Skönt, säger Kopparbergs bryggeris vd Peter Bronsman som sedan återstarten av Kopparbergs bryggeri för tio år sedan slagits hårt för att det endast ska få säljas cider som är som det heter fermenterad på riktig fruktjuice eller fruktjuicekoncentrat från äpple eller päron.

- Cider är med andra ord en jäst produkt. Inte en läskedryck med tillsats av sprit som de flesta håller på med. Jag brukar inte ha mycket till övers för Carlsberg, men de är renhåriga och kallar inte sin produkt för cider utan för Xider, säger Peter Bronsman.

Bronsman tycker att Carlsbergs namnbyte nyligen till Xide för samma dryck är exmplariskt då Carlsberg självmant inte längre klassar sin cider som cider utan som en blanddryck.

Bröderna Bronsman tog 1993 över Kopparbergs och börjde att tillverka en sötare cider med alkoholhalt kring 4,5 procent, vilket visade sig vara ett lyckokast. På cider är Kopparbergs Systembolagets näst största leverantör och Bronsmans cider går bra på export.

- Jag förstår varför andra bryggerier blandar sprit i läsk och har kallat den för cider. Det blir avsevärt mycket lägre tillverkningskostnader. Nu tar det väl ett tag innan det som i dag saluförs som cider försvinner från hyllorna men jag tänker bevaka detta, säger Bronsman vars bryggeri analyserat alla konkurrenternas cider för att kontrollera om de är äkta jäst vara eller spritad läsk för att ha att jämföra med längre fram ifall man tvingas till en ny juridisk strid om cidern.

- Jag vet vissa så kallade cidertillverkare som sover allt sämre för varje natt som vi närmar oss det magiska datumet. Jag kommer personligen att kolla upp detta och jag kan upplysa alla om att det är saluförbud och böter om man tillverkar fel vara efter den 1 juli. I dagligvaruhandeln tror jag att bara ett par produkter kan leva upp till lagen, säger Bronsman som inte vill kasta smuts på branschkollegorna och namnge vad som blir förbjudet.

Bronsman tycker att Spendrups får svara själva för sina produkter.

Spendrups informationschef Caroline Ekman konstaterar följande om Spendrups cider:

- Spendrups bryggeri kommer att följa livsmedelsverkets direktiv för cider. Våra produkter inom cidersegmentet kommer i framtiden att heta till exempel Gravendal Päron eller Grevens Björnbär. Vi tar alltså bort ordet cider i varumärkesnamnet och märk väl att det gör vi även på Grevens Päron, där vi hade kunnat behålla ordet cider. Anledningen är att vi vill ha en enhetlig grafisk profil.

-Om vår cider har smaksatts kommer det att anges i anslutning till beteckningen, ovanför ingrediensförteckningen, till exempel med orden "Grevens Björnbär, äppelcider med smak av björnbär", säger Ekman.

All dryck som i dag säljs under namnet "alkoholfri cider" måste döpas om efter ett beslut från Livsmedelsverket. Tillverkare av alkoholfri cider måste ta bort alkoholen efter jäsningen för att få kalla drycken cider.

Alla i bryggarbranschen vet egentligen att riktig cider är en dryck som framställs av jäst äppelmust, utan tillsatser av kolsyra, vatten eller alkohol. Den nya svenska ciderlagstiftningen tillåter också tillsats av vatten och socker.

De flesta tillverkare av svensk äppel- och päronläsk har tyckt att läsk har en alltför billig klang. Därför har bryggarna i 30 års tid lånat friskt från den traditionella ciderns vokabulär trots att merparten av den så kallade cider som säljs på Systembolaget är inget annat än alkoläsk.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons